Poručio iz Banskih dvora
27

Plenković: Dodikove izjave nisu korisne ni blagotvorne

FENA
Andrej Plenković
Andrej Plenković
Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u utorak, komentirajući izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o formiranju vojske Republike Srpske, kako takve izjave koje bi vodile odvajanju jednog od entiteta u BiH nisu korisne za odnose među narodima.

"Što se tiče našega stava prema BiH, on je vrlo jasan... stav Hrvatske je da BiH treba biti suverena, samostalna, jedinstvena zemlja koja se bazira na tzv. modelu jedna država, dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda", rekao je Plenković u izjavi novinarima u Banskim dvorima, nakon sastanka predstavnika stranaka parlamentarne većine.

Dodik je u ponedjeljak navečer ponovo zaprijetio da će vlasti Republike Srpske nastaviti s konkretnim koracima "demontaže" nekih od najbitnijih institucija BiH, kao i da će taj entitet ponovo uspostaviti svoju vojsku.

Plenković je rekao da bilo kakve izjave koje bi vodile separatizmu ili odvajanju jednog od entiteta od BiH nisu korisne ni blagotvorne za odnose među narodima.

Hrvatski je premijer najavio i da će se u četvrtak sresti s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom prigodom otvaranja mosta Svilaj na koridoru 5C i tamo će razmijeniti mišljenja.