Albanski predsjednik
0

"Pitanje Kosova je završeno"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Albanski predsjednik Bamir Topi izjavio je u ponedjeljak u Tirani u povodu sastanka s kosovskim predsjednikom Fatmirom Sejdiuom da je pitanje Kosova završeno i da ne može biti povratka na staro ili novih scenarija vezanih uz podjelu.

"Kosovo su priznale najvažnije zemlje svijeta i neovisnost je sada nepovratna", rekao je Topi na konferenciji za novinstvo održanoj s kosovskim kolegom Sejdiuom, koji je jutros doputovao u prvi dvodnevni službeni posjet Albaniji nakon što je Kosovo 17. februara proglasilo neovisnost.

Kako prenose prištinski elektronički mediji, Topi je ustvrdio kako "Albanija i Kosovo koračaju u sigurnom smjeru i postižu vidljiv napredak" te da će Albanija "ubrzo biti članica NATO-a, a Kosovo je nakon 17. februara uspostavilo pravnu državu i demokratske zakone".

Topi je rekao da je izgradnja ceste Drač-Kukeš-Morina kapitalni projekt koji povezuje Albaniju i Kosovo, a ocijenio ga iznimno važnim za obje zemlje.

Kosovski predsjednik Sejdiu istaknuo je činjenicu da su Kosovo dosad priznale 52 zemlje, dodajući kako je u tom procesu Albanija imala posebnu ulogu.

Predsjednik Topi uručio je kosovskom predsjedniku najveće albansko priznanje, odren "Gjergj Kastrioti Skenderbeu" za doprinos u proglašenju neovisnosti Kosova.

Sejdiu, koji je na čelu mnogobrojnoga kosovskog izaslanstva, sastao se i s albanskom premijerom Salijem Berishom i predsjednicom albanskoga parlamenta Jozefinom Topalli, a navečer će govoriti i zastupnicima u parlamentu.

Kosovski mediji pridaju veliku važnost tom posjetu, a kosovska televizija izravno je prenosila najvažnije sastanke. Kosovsko izaslanstvo prate i mnogobrojni novinari kosovskih redakcija.