Okružni sud Beograd
0

Pisana presuda za Iliju Jurišića u zakonskom roku

SRNA
Ilija Jurišić (Foto: Arhiv)
Ilija Jurišić (Foto: Arhiv)
Pisana presuda za Iliju Jurišića, osuđenog na 11 godina zatvora za ratni zločin napada na "tuzlansku kolonu", biće u narednim danima dostavljena strankama u postupku, u skladu sa zakonskim rokovima – saznaje Srna u Okružnom sudu u Beogradu.

Portparol ovog suda Ivana Ramić je rekla Srni da je izrada pisane presude u protiv okrivljenog Jurišića, zbog složenosti predmeta, produžena na dva mjeseca, čiji rok ističe 28. novembra, i da se nalazi u samoj završnoj fazi, pa se može očekivati da će u narednim danima biti dostavljena strankama u postupku.

Komentarišući najavu evropskog izvjestioca Jelka Kacina da će tražiti od srpskog ministra pravde tumačenje zašto Jurišiću još nije dostavljena pisana presuda, Ramić  je rekla da nijedan zakonski rok nije probijen, niti su narušena ljudska prava Jurišića.

Ramić je rekla da je uobičajeni zakonski rok od osam dana za  pisanje presude produžen na dva mjeseca, po traženju postupajućeg sudije i na odobrenje predsjednika višeg suda, jer se radi o složenom predmetu, i taj odobreni rok ističe 28. novembra.

"U svemu je postupljeno u skladu sa zakonom. Određen je rok od dva meseca za pisanje presude i u okviru tog roka, ali i ranije ona će biti dostavljena strankama u postupku. Nakon toga, stranke imaju rok za izjavljivanje žalbe, o kojima, ako budu izjavljene, odlučuje Vrhovni sud Srbije", dodala je Ramić. 

Ona je podsjetila da je tokom ovog složenog krivičnog postupka saslušano  78 svjedoka i oštećenih, izvedeni su i  mnogi drugi dokazi, dva kompleksna vještačenja, dok se spisi predmeta  nalaze u više od 20 registratora. 

Jurišićev advokat Đorđe Dozet rekao je Srni da pisana presuda još  nije uručena njegovom klijentu iako je davno istekao zakonski rok i da on pretpostavlja da to nije urađeno ne zbog Jurišića, nego  zbog reizbora sudija koji je u toku u Srbiji. 
"Verovatno postoji interes da se presuda ne napiše dok se ne završi reizbor sudija, i to nema veze sa Ilijom Jurišićem. Jednostavno, ako sudija koji je napisao presudu ne bude reizabran, suđenje bi moralo da počne ispočetka. Ne može drugi sudija doći na taj predmet i napisati presudu", ocjenjuje Dozet. 

On je rekao da ne postoji  zakonska posljedica, ako se presuda ne uruči u propisanom zakonskom roku te da u zakonu postoji odredba da predsjednik vijeća, ukoliko ne napiše presudu u roku, treba da obavijesti predsjednika suda o razlozima zašto to nije učinio. 

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin najavio je da će tražiti od ministra pravde Srbije Snežane Malović tumačenje zašto Iliji Jurišiću još nije uručena pisana presuda Vijeća za ratne zločine u Beogradu od 28. septembra kojom je osuđen na 12 godina zatvora zbog napada na kolonu JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine, iako je prošao zakonski rok. 

Kacin, koga je danas predsjednik tuzlanske fondacije "Istina, pravda, pomirenje" Sinan Alić upoznao o slučaju "Jurišić", rekao je da "postoji realna sumnja da se radi o teškoj povredi osnovnih ljudskih prava" i da će zbog toga "na toj osnovi od ministra pravde Srbije zatražiti tumačenje". 

Sud u Beogradu utvrdio je da je Jurišić kao visoki starješina MUP-a BiH i dežurni Operativnog štaba Javne bezbjednosti Tuzla, nakon prijema naredbe za napad od svog pretpostavljenog, izdao naredbu za napad na kolonu JNA koja se 15. maja 1992. godine mirno povlačila iz tog grada, kada je  ubijeno najmanje 51 vojnik, a najmanje 50 ih je ranjeno.