Hapšenja u Hrvatskoj
195

Piromanka priznala da je izazvala požar u selu kod Benkovca "jer tamo žive Srbi"

Klix.ba
Dvojica 17-godišnjaka priznala su da su izazvala veliki požar na području Šibenika, a dvije djevojke od 21 i 26 godina zadarska policija uhapsila je u selu Brgud.

Jedna od piromanki priznala je da je požar podmetnula u selu u kojem živi većinski srpsko stanovništvo.

"Revoltirana sam prema Srbima još od Domovinskog rata. Tada mi je zapaljen dom. Moja porodica ostala je bez svega", rekla je mlada piromanka policajcima, piše Jutarnji list.

U selu Brgut nedaleko od Benkovca izazvana je velika materijalna šteta, a djevojke će krivično odgovarati i prijeti im do pet godina zatvora.

U drugom slučaju piromanije, na području Šibenika, maloljetnici rođeni 1999. i 2000. godine privedeni su zbog sumnje u kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom i poticanje na počinjenje tog djela.

Oni su u ponedjeljak u mjestu Radučić, u općini Ervenik, s petoricom prijatelja promatrali gašenje požara u mjestu Kistanje na udaljenosti od oko pet kilometara, a kad se 17-godišnji hrvatski državljanin približio obližnjem većem grmu suhe trave i kupine, 17-godišnjak dvojnog državljanstva mu je rekao kako bi bilo dobro uživo gledati požar i da ga on zapali.

Nakon toga je prvi 17-godišnjak upaljačem zapalio grm.

Kada se plamen počeo širiti velikom brzinom, biciklima su pobjegli s mjesta događaja, a plamen se proširio na veću površinu niskog rastinja i suhe trave u smjeru Nacionalnog parka Krka, arheološkog nalazišta amfitetra Burnum, željezničke pruge Knin-Kistanje i ceste Knin-Kistanje', navodi šibenski Općinski sud.

Vatrogasci su uz pomoć kanadera uspjeli spriječiti dalje širenje požara, pri čemu je opožarena površina od blizu 150 hektara, a ugrožena imovina je neutvrđene vrijednosti, ali svakako veća od 200.000 kuna, navodi se u saopćenju.

Nakon što je sutkinja za mlade Općinskog suda u Šibeniku ispitala maloljetnike, zamjenica općinske državne odvjetnice za mlade je predložila da se maloljetnom hrvatskom državljaninu odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a maloljetnom državljaninu Srbije i Hrvatske osim zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i zbog opasnosti od bijega.