Regija
0

Pieter Feith posebni izaslanik EU-a za Kosovo

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nizozemski diplomat Pieter Feith u srijedu je počeo obavljati dužnost posebnog izaslanika EU-a na Kosovu i prvo se sastao s kosovskim predsjednikom Fatmirom Sejdiuom te najavio da će EULEX, misija EU-a, pomoći Kosovu u provedbi plana međunarodnog posrednika Marttija Ahtisaarija.

Feith je poslije sastanka izjavio da će njegova misija savjetima pomoći vladi i drugim institucijama u donošenju odluka i u aktivnostima za provedbu plana Marttija Ahtisaarija, posebno u zaštiti i poštivanju ljudskih prava, prvenstveno pripadnika srpske manjine.

Feith je izjavio da će misija EU-a djelovati na cijelom teritoriju Kosova, uključujući i sjeverni dio naseljen pretežito Srbima.

Komentirajući najave srpskih čelnika sa sjevera Kosova da neće prihvatiti misiju EU-a, nizozemski diplomat Feith je izrazio nadu da to nisu njihove "konačne riječi".

"Mislim da srpskoj zajednici treba biti jasno da mi ne dovodimo u opasnost njihov način života i oni nemaju razloga za strah. Mi ćemo poštivati njihova prava i mislimo da će od naše djelotvornosti srpska zajednica imati samo koristi", rekao je Feith.

On je dodao da se prvi kontingent misije EU-a nije povukao sa sjevera i da to neće učiniti ni ubuduće. Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu je izjavio da će misija EU-a biti od velike pomoći kako bi Kosovo što lakše prošlo razdoblje tranzicije i učinilo brže korake ka integraciji u EU.

Posebni izaslanik EU-a za Kosovo Feith, prenosi Hina, doputovao je u utorak na Kosovo, zajedno s voditeljem misije EULEX Yvesom de Kermabonom, umirovljenim francuskim generalom.