{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Picula zbog požara u Dalmaciji zatražio pomoć Evropske komisije

F
22.7.2015. u 08:49
3
2
Picula zbog požara u Dalmaciji zatražio pomoć Evropske komisije
3
Picula zbog požara u Dalmaciji zatražio pomoć Evropske komisije
Tonino Picula
Zbog nezapamćenih požara koji su ovih dana najviše pogodili otok Korčulu i poluotok Pelješac, zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula obratio se za pomoć Evropskoj komisiji.
"Osim moguće mobilizacije Fonda solidarnosti, planirate li slanje hitne opreme i sredstava za obranu od požara kako bi, osim sanacije, pomogla u borbi protiv ove elementarne nepogode?", naveo je Picula u upitu Komisiji.

Kao potpredsjednik za otoke Međuskupine za otoke, mora, rijeke i priobalne skupine, odlučio je reagirati prioritetnim pitanjem Komisiji.

Naveo je kako je situacija na terenu dramatična, vatrogasci ne mogu garantirati za kuće a oba požara unatoč nadljudskim naporima i korištenju svih kapaciteta i dalje nisu pod kontrolom. Osim što je provedena evakuacija ugroženih mjesta, na Korčuli je izgorjelo više od 850 ha površine, dok na Pelješcu gori šuma u dužini od dva kilometra. Toplotni val ekstremno visokih temperatura i suše nikako ne pridonose poboljšanju situacije, a opskrba električnom energijom i telefonske linije su prekinute.

Picula koji je već u komunikaciji s kolegama, podsjeća da se Fond solidarnosti EU može mobilizirati u slučaju izvanredne regionalne katastrofe kojom je pogođena većina stanovništva neke regije, a koja ima ozbiljne i trajne posljedice na njezinu gospodarsku stabilnost i uvjete života.

"Prema novoj uredbi o Fondu solidarnosti Europske unije uveden je poseban prag od jesan posto regionalnog BDP-a za najudaljenije regije, što otoci svakako jesu. Također, jedan od glavnih ciljeva Fonda je hitno vraćanje u uporabnu funkciju infrastrukture i postrojenja iz područja energetike, pitke vode, telekomunikacija, transporta i zdravstva", navodi Picula u svom apelu.

Hrvatska je dosad u tri navrata aplicirala Fondu za dodjelu sredstava i to dva puta 2010. i posljednji put 2012. kada su katastrofalne poplave pogodile zemlju. U prva dva navrata nije zadovoljavala uvjete za samostalno apliciranje pa je aplicirano s Mađarskom i Slovenijom. 2012. godine kad su poplave uzrokovale štete na području devet županija, odlukom Europske komisije dodijeljen nam je iznos od 286.587,00 eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: