Hrvatska
0

Pet optužnica za željezničku nesreću u Rudinama

SRNA
Županijsko tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnice protiv pet lica zbog željezničke nesreće koja se prošle godine dogodila u Rudinama u kojoj je poginulo šest, a povrijeđeno 55 osoba.

Optužnica je podignuta protiv Ivana Medaka /52/, tadašnjeg direktora poslova ekologije i zaštite u preduzeću "Hrvatska željeznica /HŽ/- infrastruktura" , Drage Rogulja /43/, rukovodioca zaštite od požara u splitskom odjeljenju preduzeća, Ivana Tomaškovića /35/, direktora trgovačkog društva "In-trade", Joze Bazine /55/, savjetnika u tom preduzeću, te Branka Tišljara, rukovodioca vatrogasaca.

Medak se tereti da je predložio prskanje pruge novim retardantom protiv požara, a to sredstvo je, kako je utvrđeno istragom, bilo uzrok nesreće.

 Rogulj se tereti da je odobrio tretiranje pruge novim retardantom, Tomašković da je nabavio sporno sredstvo, a potom angažovao svog tasta Bazinu, koji je napravio priručnu prskalicu. Tišljar je bio angažovan da  poprska prugu, po uputstvima koje je dobio od Tomaškovića i Bazine, a posao su odobrili Medak i Rogulj. 

Tužilaštvo smatra da su okrivljeni bili svjesni da mogu izazvati klizavost šina koja će onemogućiti kočenje vozova na nizbrdici, prenose hrvatski mediji.

Kod Rudina, u blizini Kaštela, 24. jula prošle godine iz šina je iskočila cijela kompozicija voza sa 119 ljudi, koji je vozio na relaciji Zagreb - Split, pri čemu je poginulo šest, a povrijeđeno 55 osoba.

Zbog željezničke nesreće kod Kaštela, ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Božidar Kalmeta ponudio je ostavku predsjednici Vlade Jadranki Kosor, ali je ona odbila.
Crna kutija pokazala je da se voz kretao brzinom većom od 99,5 kilometara na sat, te da je klizio 3,46 minuta, pri čemu je prošao više od šest kilometara.