Mladići danas sahranjeni
1

Pet Makedonaca ubijeno hicima iz neposredne blizine

SRNA/Klix.ba
Sahrana ubijenih mladića (Foto: AFP)
Sahrana ubijenih mladića (Foto: AFP)
U Skoplju su danas sahranjena četverica mladića, koji su u četvrtak ubijeni iz automatskog oružja u ataru sela Smiljkovci.

Na groblju u kvartu Radišani sahranjeni su Filip Slavkovski, Cvetančo Acevski i Aleksandar Naćevski, dok je Kiro Tričkovski sahranjen na groblju u naselju Butel.

Slike četverice mladića, u dobu  od 18 do 22 godine, bile su postavljene na ulazu u Radišanima, gdje su zbog sahrane uklonjene barikade koje su građani postavili revoltirani ubistvom sugrađana. Peti ubijeni Borče Stafkovski (45) sahranjen je u rodnom selu Treševo.

Skopska opština Butel, u čijem je sastavu naselje Radišani, proglasila je dan žalosti zbog petostrukog ubistva. Građani traže pravdu i nadaju se da će policija otkriti ubice.

Nakon jučerašnjih incidenata u Radišanima kada je bilo oštećeno nekoliko vozila i napadnuta ekipa jedne televizije, danas je bilo mirno. Na ulazu u Radišanima primjećene su jake policijske snage, među kojima i pripadnici specijalne jedinice.

Dosadašnja istraga sugerira da je bilo više od jednog izvršioca i da je u žrtve pucano iz neposredne blizine, iz tri tipa oružja, izjavila je u subotu ministrica unutrašnjih poslova Makedonije Gordana Jankulovska.

Ona je na konferenciji za novinare u Skoplju iznijela te podatke na osnovu dosadašnje analize čahura koje su pronađene na mjestu hladnokrvnog ubistva, koje je dovelo do novog pogoršanja međuetničkih odnosa u Makedoniji.

Rekla je da se identitet počinioca hladnokrvnih ubistava prije dva dana još ne može utvrditi i zbog toga apelirala na uzdržanost i prestanak špekulacija o etničkoj pripadnosti ubica.

Ujedno je uputila poruku ubicama da ne mogu izbjeći pravdu i zamolila građana da okupljanja povodom Vakrsa ne iskoriste za eskalaciju nereda.