|

Perković u pritvoru do odluke o izručenju

Perković u pritvoru do odluke o izručenju
1
S
SRNA
1.1.2014. u 18:12
2
komentara
1

dijeljenja
Perković u pritvoru do odluke o izručenju Josip Perković
Istražni sudija Županijskog suda u Zagrebu odlučio je danas da bivši agent jugoslovenske tajne službe Udba Josip Perković ostane u pritvoru do odluke o izručenju Njemačkoj, čije ga pravosuđe tereti za organizaciju ubistva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića.
Prethodno je Perković ispitan u Županijskom državnom tužilaštvu, gdje je rekao da se protivi izručenju i da ne želi da se dobrovoljno preda Njemačkoj.

Perković je danas priveden na osnovu evropskog naloga za hapšenje, koji je u Hrvatsku stigao još 1. jula, a stupio na snagu u ponoć.

Vanraspravno vijeće Županijskog suda u roku od osam dana treba da odluči o izručenju, a na sudsku odluku Perković ili državni tužilac mogu se žaliti Vrhovnom sudu.

Osim Perkovića, policija je danas, na osnovu evropskog naloga za hapšenje, privela i nekadašnjeg šefa Službe državne bezbjednosti bivše Jugoslavije Zdravka Mustača i još osam lica.

Njemačko pravosuđe tereti Perkovića i Mustača za organizaciju ubistva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića u Bavarskoj 1983. godine.

Ostali privedeni sumnjiče se za ubistva, razbojništva, zloupotrebu opojnih droga, silovanja i druga krivična djela.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...