Analiza izbora
71

Pećanin: Crna Gora izborom Đukanovića ostaje na kursu evropskih integracija

Piše: I. Č.
Senad Pećanin (Foto: N. G./Klix.ba)
Senad Pećanin (Foto: N. G./Klix.ba)
Senad Pećanin, ugledni novinar i politički analitičar, analizirao je za Klix.ba rezultate predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, kazavši da izbor Mila Đukanovića na predsjedničku poziciju znači da će Crna Gora i dalje ostati na kursu evropskih integracija, kao i NATO-a, čiji je punopravni član postala protekle godine.

"Nakon pokušaja državnog udara i, praktično, pripreme atentata na lidera crnogorske vladajuće partije, nesumnjivo je bilo da su jučerašnji izbori bili posljednji pokušaj da se promijeni taj kurs. Mislim da su uvjerljivim trijumfom Đukanovića te mogućnosti znatno manje. Rezultat ovih izbora je veliki doprinos stabilnosti, ne samo Crne Gore, nego i čitavog regiona. Iz tog razloga smatram da je crnogorski izborni rezultat veliki doprinos i Crnoj Gori i regionu, naročito zbog toga što je smanjena mogućnost Rusije da proizvodi destabilizaciju regiona", kategoričan je Pećanin.

Napomenuo je da vladavina Mila Đukanovića ima ozbiljne demokratske deficite, prije svega u vladavini prava, pravnoj državi, borbi protiv korupcije itd.

"Đukanović je svoju karijeru na početku, nakon Jogurt revolucije, vezivao za politiku Slobodana Miloševića i srbijanski državni vrh. Nakon distanciranja od te politike vodi jednu konzistentnu politiku državnih interesa Crne Gore, čija je kulminacija bio referendum o nezavisnosti. Mislim da je to bio jedan apsolutno prvorazredni historijski trenutak za Crnu Goru s posljedicama na region, jer je na taj način omogućena stabilizacija regiona na način da sve države regiona, a prije svega Srbija, postanu svjesne da velikodržavnim projektima na prostoru bivše Jugoslavije jednostavno nema mjesta", kazao je Pećanin.

Podsjetio je da je Crna Gora, tokom NATO intervencije na SR Jugoslaviju, na nevjerovatan način otvorila državne stranice tako što je primila izbjeglice - Albanace s Kosova, dala podršku radu Haškog tribunala, u parlamentu prihvatila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, jasno se distancirala od ruske politike destabilizacije regiona i naposljetku postala punopravna članica u NATO-a.

"Milo Đukanović je zaista jedan veliki državnički format koji se upisao u historiju Crne Gore. Mislim da je, s druge strane, njegov odnos fokusiran i na izgradnju dobrosusjedskih odnosa sa svim državama u regiji. Njega i njegovu stranku u ogromnoj mjeri podržavaju sve nacionalne manjine u Crnoj Gori: Bošnjaci, Albanci, Hrvati... Sve to svjedoči o tome da on, uz demokratske deficite svojstvene svim vlastima u regionu, predstavlja prvorazrednu političku i državničku figuru", rekao je Pećanin za Klix.ba.

Istakao je da je sada neophodno da Evropska unija prepozna važnost ovog momenta, kako u Crnoj Gori, tako i u Makedoniji.

"Nakon duže vremena i u Crnoj Gori i u Makedoniji imamo na vlasti snage koje su apsolutno, bez ostatka, opredijeljene za zapadni sistem vrijednosti, za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u. I to na principima prevladavanja međunacionalnih razlika i međunacionalnih antagonizama. Makedonski kandidati su, pod vodstvom vladajuće Socijaldemokratske partije predsjednika Zorana Zaeva, na proteklim izborima pobijedili sve kandidate albanskih stranaka u sredinama sa stopostotnim albanskim stanovništvom. To pokazuje da unatoč evropskom okruženju porasta nacionalizma i ksenofobije postoji sačuvano zdravo jezgro izgradnje jednog zavidnog multietničkog društva", podsjetio je Pećanin za Klix.ba.

Dodao je da je slična situaciji u Crnoj Gori, kao i u Makedoniji.

"Mislim da je na Evropskoj uniji velika odgovornost da prepozna taj trenutak i učini sve na istinskoj ubrzanoj integraciji čitavog regiona, a prije svega Makedonije i Crne Gore, koje su zaista napravile veliki korak u prevladavanju dugogodišnjeg stanja međunacionalnih antagonizama koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju miru i stabilnosti čitave regije", zaključio je Senad Pećanin.