Hrvatska
0

PDV od danas 23 posto

FENA
PDV se od danas u Republici Hrvatskoj plaća po stopi od 23 posto, a sve isplate plaća, mirovina, ostalih primitaka, isplate dividendi ili udjela u dobiti u iznosima većim od 3.000 kuna oporezivat će se posebnim porezom po stopi od 2 i 4 posto.

U Narodnim novinama (broj 94) s današnjim nadnevkom objavljeni su, a time stupaju na snagu Zakon o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke, Zakon o izmjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost kao i još nekoliko zakona koje je Sabor donio ovaj tjedan, a vezani su uz rebalans državnog proračuna.

Prema Zakonu o posebnom porezu, u razdoblju od 1. kolovoza ove do 31. prosinca 2010. na sve mjesečne isplate neto plaća, mirovina, drugih primitaka, dividende i udjela u dobiti veće od 3.000 kuna plaćat će se poseban porez - po stopi od 2 posto na iznose veće od 3.000 do 6.000 kuna, a po stopi od 4 posto na iznose veće od 6.000 kuna. Poseban će se porez plaćati na cjelokupni iznos.

Zakonom je također utvrđeno da u idućoj godini neće biti usklađivanja mirovina prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.

Procjenjuje se da će poseban porez ove godine proračunu donijeti dodatnih oko 755 milijuna kuna, u idućoj oko 2,1 milijardu kuna, a istodobno bi trebao utjecati i na smanjenje rashoda za oko 630 milijuna kuna.

Oko 1,5 milijardi kuna dodatnog prihoda na godišnjoj bi razini proračunu trebalo donijeti povećanje opće stope PDV-a za jedan postotni bod. Tako je nakon 11 i pol godine primjene stope od 22 posto, PDV od danas 23 posto.

S današnjim danom uvedena je i naknada za usluge u mobilnoj telefoniji. Zakon o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijama uredio je da operateri mobilne telefonije plaćaju naknadu od 6 posto na prihod ostvaren uslugama SMS i MMS poruka i govornih usluga.

Na snagu su danas stupile i izmjene Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti koji će onima koji ostanu bez posla i završe na burzi donijeti i niže naknade s obzirom da se po novome najviši iznos te naknade vezuju uz minimalnu plaću.

Taj će Zakon, kao i Zakon o potporama za očuvanje radnih mjesta na snazi biti od danas do kraja iduće godine.

Zakon o potporama omogućuje da poslodavci koji su zbog krize došli u poslovne poteškoće i skratili radni tjedan sa 40 na 32 sata, odnosno uveli neradni petak, zatraže potporu države.

Država bi im pomogla potporom do 20 posto doprinosa te potporom za razliku u plaći i to 10 posto za samce, a 13 posto za radnike koji imaju djecu.

Potporu za skraćenje radnog vremena poslodavci bi mogli dobiti na tri plus tri mjeseca, odnosno najviše šest mjeseci.

Objavom u Narodnim novinama na snagu su stupile i izmjene Zakona o doprinosima kojima se koeficijent za izračun mjesečne osnovice za obračun doprinosa za samostalne umjetnike, njih 1.310 kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna, smanjuje sa 1,2 na 0,8.

Osiguravajućim kućama je pak izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju postotak izdvajanja od naplaćene funkcionalne premije od obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti smanjen s 10 na 7 posto.

U Narodnim novinama danas su objavljene, a stupaju na snagu za osam dana, izmjene Zakona o posebnim porezima na osobne automobile, ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove kojima se uvode nove cjenovne kategorije i povećavaju trošarine za automobile skuplje od 350 tisuća kuna. Također se trošarine za plovila i zrakoplove vezuju uz cijenu, a ne kao do sada dužinu plovila, odnosno broj sjedala u zrakoplovima.