Uprkos bolesti
0

Patrijarh Pavle ostaje na čelu Srpske pravoslavne crkve

FENA
Arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) u ponedjeljak nije potvrdio molbu srpskog partrijarha Pavla za povlačenje iz službe, javljaju beogradski mediji.

Arhijerejski sabor nije glasao o molbi patrijarha, već je odlučeno da on ostane na čelu SPC dok je živ. Agencija Tanjug navodi kako nije bilo nikakvog službenog saopštenja niti obraćanja javnosti o rezultatima prvog dana zasjedanja najvišeg tijela SPC.

Zbog bolesti patrijarha Pavla mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije obavljat će, kao i do sada, dio poslova patrijarha, a njemu su u ponedjeljak povjerene nešto šire ovlasti od onih koje je do sada imao, javlja B92.

Sabor na početku zasjedanja nije promijenio ni proceduru za izbor patrijarha, a prema neslužbenim informacijama, na redovnom svibanjskom saboru bit će donijeta konačna odluka o promjenama Ustava SPC i o izboru novog patrijarha.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve se bira "apostolskim ždrijebom", odnosno slučajnim izvlačenjem imena jednog od trojice kandidata koje prethodno izaberu episkopi SPC. Sabor sutra nastavlja zasjedanje.

Patrijarh srpski Pavle je polovinom oktobra podnio molbu da mu se na predstojećem Saboru SPC odobri povlačenje iz aktivne službe.

Srpski patrijarh, koji se nalazi na liječenju na Vojno medicinskoj akademiji od 13. novembra 2007, svoju je molbu obrazložio zdravstvenim razlozima i nemoći da obavlja službu.