{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Parlament Srbije treba kroz rezoluciju osuditi sve zločine"

F
11.1.2010. u 17:56
0
2
"Parlament Srbije treba kroz rezoluciju osuditi sve zločine"
0
"Parlament Srbije treba kroz rezoluciju osuditi sve zločine"
Predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je u ponedjeljak da parlament kroz rezoluciju treba da osudi sve zločine, onaj koji se dogodio u Srebrenici, ali i zločin uopšte.
- Potrebno je da rezolucija ima širu dimenziju - da osudi zločin uopšte, a ne da se bazira samo na jednom. Potrebno je pomenuti i Srebrenicu, ali i druge zločine baš u toj rezoluciji, ili nagovjestiti donošenje novih rezolucija koje će tretirati pitanje zločina u Srebrenici na način kao i u tim novim rezolucijama, rekla je Đukić-Dejanović Tanjugu.

Prema njenim riječima, zločin iz Srebrenice je "zaista tema par ekselans kada je u pitanju osuda zločina", ali na dnevni red treba staviti rezoluciju onda kada može da bude izglasana.

Predsjednica skupštine je dodala da je potrebna određena priprema za donošenje definitivnog teksta oko koga bi se složilo više od polovine poslanika.

Đukić-Dejanović je ukazala da bi bilo dobro da takva rezolucija bude izglasana i s mnogo većim brojem parlamentaraca koji će biti "za", za šta je potrebno obaviti pripremne radnje pred izjašnjavanje oko usaglašavanja teksta.

Predsjednica parlamenta je navela da takvu rezoluciju može da predloži vlada ili 84 poslanika, s obzirom da je skupština u periodu vanrednog zasjedanja.

U skupštinskoj proceduri trenutno se nalaze dvije deklaracije koje se odnose na događaje u Srebrenici - jednu je podnijela Liberalno-demokratska partija (LDP), a drugu Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

LDP je u februaru 2007. godine predložila parlamentu na usvajanje Deklaraciju o obavezama državnih organa Srbije u ispunjavanju odluka Međunarodnog suda pravde, kojom Srbija priznaje odgovornost svojih državnih organa za povrede Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida onako kako je utvrđeno u presudi Međunarodnog suda pravde.

Srbija će, prema tom prijedlogu, preduzeti sve neophodne mjere, izvršiti bez odlaganja sve naloge iz presude Međunarodnog suda pravde i uhapsiti sve optužene pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Zaboravljanje zločina i rehabilitacija ideja koje opravdavaju zločin i njegove izvršioce predstavljaju nove zločine koji su u Srbiji nedopustivi i kažnjivi, navedeno je u prijedlogu.

Srbija se, prema prijedlogu LDP-a, obavezuje da efikasno goni i kazni svako pozivanje na izvršenje genocida, izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i propagandu rata, da kroz svoj pravni sistem i postupanje državnih organa jasno osudi svaki pokušaj relativizacije zločina počinjenih u ime Srbije tokom rata u BiH, a naročito na području zaštićene enklave Srebrenica, da osudi svako poricanje genocida u Srebrenici...

LSV je 21. septembra prošle godine u skupštinsku proceduru uputila Prijedlog rezolucije o proglašenju 11. jula danom sjećanja na genocid u Srebrenici i sve nevine žrtve ratova devedesetih godina na teritoriji bivše Jugoslavije.

Tom rezolucijom je predloženo i da Skupština Srbije zatraži da se u Beogradu izgradi spomen obilježje u znak sjećanja na žrtve ratova devedestih godina na teritoriji bivše Jugoslavije.

Navedeno je i da povijesne činjenice o proteklom periodu moraju biti stavljene u nastavni plan i program za predmet koji obrađuje kulturološke i povijesne aspekte.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: