Srbija
0

Parafiran ugovor o prodaji NIS-a Rusima

FENA
Ugovor o prodaji 51 posto dionica Naftne industrije Srbije (NIS) Rusima, u vrijednosti od 400 milijuna eura, sklopljen je i u ponedjeljak parafiran, a službeno će biti potpisan u srijedu u Moskvi, objavili su u utorak beogradski mediji.

Kako se doznaje, ruska strana pristala je na ulaganje od 550 milijuna eura, bez zaduživanja NIS-a, s mogućnošću raskida ugovora ako tako ne bude. U ugovoru je i socijalni program, a beogradski "Blic" navodi da je, po neslužbenim podatcima, dogovoreno i da odgovornost Srbije za moguće ekološke štete bude 25 posto od kupoprodajne cijene od 400 milijuna eura. "Gazprom" je pristao i da monopol srpske naftne tvrtke na uvoz nafte vrijedi najkasnije do kraja 2010.

Srbijanski stručnjaci smatraju da u pregovorima nisu učinjeni znatni pomaci glede prodajne cijene i zaštite interesa srbijanske energetike te da je ruska strana ostvarila sve svoje ciljeve.

Srbijanski premijer Mirko Cvetković rekao je u utorak za beogradsku radio i televiziju B 92 da je Srbija dobila politička jamstva od Rusije za provedbu sporazuma o gradnji plinovoda Južnog toka i podzemnog skladišta plina u Banatskom Dvoru.

Rekao je kako je ugovoreno da gradnja magistralnog plinovoda Južnog toka kroz Srbiju završi do kraja 2015., ali financijska i pravna jamstva za ta dva ugovora trebala bi biti dogovorena u roku od dvije godine.

"Vidjet ćemo za dvije godine hoće li se to realizirati ", rekao je i istaknuo da "Srbija sada ima politička jamstva ruskih državnika, predsjednika Dimitrija Medvjedeva i premijera Vladimira Putina".

Sporazum o prodaji većinskog paketa dionica srbijanske naftne industrije bit će potpisan u srijedu u Moskvi, a tom činu će nazočiti predsjednici dviju država Boris Tadić i Dimitrij Medvjedev, priopćeno je u utorak iz Tadićeva Ureda.