|

Parada ponosa u Podgorici zakazana za 13. decembar

Parada ponosa u Podgorici zakazana za 13. decembar
32
A
Anadolija
25.11.2015. u 15:47
69
komentara
32

dijeljenja
Parada ponosa u Podgorici  zakazana za 13. decembar Ilustracija
Treća parada ponosa "Montenegro pride" biće održana u nedjelju 13. decembra u Podgorici, odlučio je Organizacioni odbor parade.
Kako je saopšteno iz Queer Montenegra, nevladine organizacije koja organizuje paradu ponosa, učesnici parade će ove godine šetati drugom maršutom, u odnosu na onu koja je korištena tokom prethodne dvije godine. Za Organizacioni odbor je bitno da maršuta bude u centru Podgorice, saopštio je organizator.

"Uvjereni smo da su se stekli uslovi za mirno održavanje trećeg 'Montenegro pridea' i da ćemo 13. decembra zajedno sa građankama i građanima Crne Gore, našim prijateljima, članovima porodica i podržavaocima naših osnovnih ljudskih prava biti u prilici da mirno prošetamo ulicama Podgorice za svaki crnogorski grad u kojem to još uvijek ne možemo da uradimo, i za svaku LGBTIQ osobu iz Crne Gore koja je primorana da živi svoj život skriveno i u strahu. Podsjećamo da je mirno okupljanje LGBTIQ osoba prvenstveno bilo planirano za oktobar, ali je zbog kompleksne političke situacije u društvu, Parada odložena za decembar", navode organizatori.

Parada ponosa, zakazana za 13. decembar, biće četvrta po redu koja se održava u Crnoj Gori. Prvu je u Budvi 24. jula 2013. godine organizovao LGBT Forum Progres, kada je više stotina protivnika tog događaja napalo učesnike, pri čemu je bilo dvadesetak povrijeđenih i uhapšenih. Druga parada ponosa održana je Podgorici 20. oktobra iste godine, obezbjeđivalo je oko 2.000 policajaca, a na više lokacija u glavnom gradu zabilježeni su incidenti. Treća Parada, koja je 2. novembra 2014. godine održana u Podgorici pod sloganom "Tradicionalno ponosni", završena je bez incidenata.

 

 
Prijavi grešku


Komentari (69)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...