Regija
4

Parada ponosa u Podgorici: Privedeno 60 osoba, 20 policajaca povrijeđeno

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
"Policijski službenici su u prostorije Centra bezbjednosti Podgorica priveli 60 osoba, 39 punoljetnih i 21 maloljetnika", saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore.

Parada ponosa održana je danas u Podgorici na sigurna i uspješan način, uz profesionalno postupanje policijskih službenika, saopšteno je iz Uprave policije nakon završetka Parade.

Na samom mjestu održavanja povorke, kako se navodi u saopštenju, tokom trajanja ove manifestacije, kao i u periodu prije i nakon nje, nije bilo nijednog incidenta.

Kako se smatra iz policije, bezbjednosna situacija je bila na zadovoljavajućem nivou.

"Policijski službenici su prije početka Parade ponosa preduzeli preventivne aktivnosti, tokom kojih su od više osoba na više lokacija u gradu oduzeli nedozvoljene materije i predmete (molotoljeve koktele, benzin, metalne šipke, cigle, dimne bombe, itd…) kojima je, da su bili upotrijebljeni od strane osoba koja su ih posjedovala, mogla da bude ugrožena bezbjednost ne samo učesnika Parade već uopšte građana", navodi se.

Kako je saopšteno službenici Uprave policije su štitili pristup Paradi ponosa, a huliganske grupe su konstantnim napadima, u namjeri da dođu do lokacije gdje se održavala povorka, pokušavali da probiju policijske kordone na desetak lokacija.

"Spriječeni su i u pokušaju da se, nakon toga, obračunaju sa policijskim službenicima na licu mjesta, budući da su se stekli zakonski uslovi da policijski službenici upotrijebe sredstva prinude – fizičku snagu, službenu palicu i hemijska sredstva".

U ovim događajima je, kako se navodi, od dejstva molotoljevih koktela i bacanjem kamenica, povrijeđeno 20 policijskih službenika, od kojih je jedan zadobio teške tjelesne povrede.

Službenici Uprava policije radi na identifikaciji ostalih osoba koja su izazvala incidente i povrijedila policijske službenike, kao i prouzrokovala materijalnu štetu na objektima i imobilijaru na više lokacija u gradu, radi njihovog procesuiranja nadležnom organu.

U Klinički centar Crne Gore i Službu hitne medicinske pomoći se do sada javilo jedna osoba sa povredama iz današnjih događaja, a za koje se sumnja da pripada jednoj od grupa koje su napale policijske službenike.

Učesnici Parade ponosa, pod nazivom „"Montenegro Pride - Ponosno“, u organizaciji NVO "Queer Montenegro", prošetali su danas Podgoricom, kako su ocijenili, uspješno, uz zaštitu policije.

Danas je u Podgorici radi sigurnosti odvijanja povorke bilo angažovano oko 2.000 policijskih službenika, dok je prema procjeni policije, onih koji su pokušali izazvati veće incidente bilo do 1.500 osoba.