Zbog teških uvjeta života
64

Par iz Srbije prodaje bubrege za 30.000 eura

Klix.ba
Crno tržište na kojem se prodaju ljudski organi se zbog ekonomske krize sa Dalekog istoka i Južne Amerike preselilo u Evropu, a takav slučaj je zabilježen i u Srbiji, piše International Herald Tribune, prenosi Blic.rs.

Trgovina organima se odvija u Grčkoj, Španiji, Italiji, ali na Kosovu. Putem interneta se prodaju bubrezi, koštana srž i rožnjače, a sve zbog siromaštva i očaja. Srbijanski par Pavle Mircov i njegova djevojka Danijela, oboje iz Kovina, preko interneta su ponudili prodaju bubrega po 30.000 eura. Pavle je izgubio posao te živi u teškim uslovima. Sa svojom porodicom živi od samo jednog obroka dnevno.

Par je dobio ponudu iz Makedonije u visini od 20.000 eura. Pavle je dodao da se ne plaši operacije i kršenja zakona.

Ni jedan slučaj trgovine organima u Srbiji do danas nije procesuiran jer se to obavlja tajno.

Portal navodi da je jedan muškarac iz Srbije dao bubreg političaru koji ga je zauzvrat zaposlio u svojoj firmi. Transplantacija je navodno obavljena u jednoj beogradskoj bolnici, a dvojac se pojavio sa lažnim dokumentima.

Naveden je još jedan primjer trgovine organima, a to je slučaj Ervina Bala iz Kikinde, koji je na lokalnoj televiziji ponudio svoj bubreg na prodaju zbog teških uslova u kojim je živio. Nakon toga je dobio pomoć direktora lokalne škole i postao vozač.