"Zajedno u Kristu"
0

Papa Benedikt XVI danas dolazi u Hrvatsku

FENA
Papa Benedikt XVI (Foto: AFP)
Papa Benedikt XVI (Foto: AFP)
Papa Benedikt XVI dolazi danas u Hrvatsku, u svoj prvi apostolski pohod ovoj zemlji, tokom kojega će se, pod geslom "Zajedno u Kristu" susresti s brojnim vjernicima koji u Zagreb dolaze iz cijele Hrvatske i inostranstva, s mladim ljudima i katoličkim porodicama, te istaknutim dužnosnicima iz hrvatskog crkvenog, političkog, kulturnog i javnog života.

Na svom 19. apostolskom putovanju Papa Benedikt XVI će, kako prenosi službena web-stranica o Papinoj posjeti Hrvatskoj, upozoriti vjernike na problem sekularizacije koja prijeti postkomunističkim zemljama, te prilikom Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih porodica govoriti o porodici kao izvoru zajedništva kojemu teži svaki čovjek, čak i u globalizacijskom društvu.

Sveti otac već je nekoliko puta kao kardinal posjetio Hrvatsku i, kako je vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi nedavno rekao, a prenijela talijanska agencija Zenit, moglo bi se reći da se u toj "zemlji s dubokim kršćanskim i katoličkim korijenima" Papa osjeća kao kuće.

Papina posjeta, koja je u hrvatskoj javnosti ocijenjena kao izniman i historijski događaj za zemlju, počinje dolaskom njegovog aviona na Aerodrom Zagreb, gdje će tokom svečanosti dobrodošlice održati svoj prvi govor.

Tamo će ga dočekati najviši politički i vjerski predstavnici, nakon čega će se susresti s predsjednikom Ivom Josipovićem i predsjednicom vlade Jadrankom Kosor.

Predvečer će se u Hrvatskom narodnom kazalištu susresti s oko 700 predstavnika civilnog i političkog života, kulture, nauke, poduzetništva te članova diplomatskog zbora, dok će u večernjim satima biti s mladima na bdijenju na centralnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Idući dan, u nedjelju, Papa će na hipodromu predvoditi svečano euharistijsko slavlje, u povodu Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih porodica. Na kraju mise predvodit će molitvu Kraljice neba i uputiti poruku vjernicima širom svijeta.

Nakon toga ručat će s hrvatskim biskupima, biskupima gostima i članovima svoje pratnje u novom sjedištu Hrvatske biskupske konferencije.

U zagrebačkoj katedrali Papa predvodit će Večernju s biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima te se pomoliti na grobu blaženog Alojzija Stepinca, a potom posjetiti Nadbiskupski dvor.

Svečanost oproštaja na zagrebačkom aerodromu zakazana je za 19.15 sati, a Papin avion iz Zagreba kreće pola sata kasnije. Njegov dolazak u Rim predviđen je za 21.15 sati.

Pohod pape Benedikta XVI. četvrti je pohod poglavara Katoličke crkve Hrvatskoj, njegov preteča blaženik Ivan Pavao II pohodio je Hrvatsku tri puta, 1994, 1998. i 2003.