{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pančevo: Izlila se azotna kiselina

F
4.6.2008. u 13:23
0
0
Pančevo: Izlila se azotna kiselina
0
Pančevo: Izlila se azotna kiselina
U Pančevu su se u srijedu između 10 i 10.30 sati oglasile sirene za neposrednu opasnost od hemijskog zagađenja nakon što se u tamošnjoj "Azotari" izlila azotna kiselina.
Do incidenta je došlo, kako je potvrđeno Tanjugu u MUP-u Srbije, jer je greškom u cisternu pretočena azotna kiselina koja je poslije curenja dospjela u atmosferu, a povrijeđenih nema.

Ministar za zaštitu životne sredine Saša Dragin, koji je stigao na mjesto, najavio je da podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih u "Azotari".

Dragin je u podsjetio da je "Azotara" bila šest mjeseci zatvorena zbog povećane koncentracije amonijaka u zraku, koja je bila 18 puta veća od dozvoljene.

On je podsjetio da je "Azotari" dozvoljen nastavak rada kada su se složili s ispunjavanjem akcijskog plana napravljenog na Mašinskom fakultetu i rekao da će ministarstvo tražiti i privođenje odgovornih i podnijeti krivične prijave protiv njih.

Dragin je naglasio da se incidenti u "Azotari" "jednom zauvijek moraju zaustaviti" i kako je jasno da je do najnovijeg incidenta došlo zbog "ljudskog faktora".

"Greškom je u cisternu koja prevozi amonijačni rastvor utočena azotna kiselina i zbog korozivnosti azotne kiseline došlo je do curenja cisterne. Dio te kiseline pretvorio se u oblak i otišao u zrak", rekao je on.

Ministar je dodao i da je na stanici za mjerenje zagađenja zabilježena pet puta veća koncentracija azotnih oksida.

On je podsjetio da je u tome preduzeću u toku štrajk radnika koji nisu dobili plaće od marta i kazao kako je "nedopustivo da se ovako nešto desi".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: