|

Palmer u Beogradu: EU se mora širiti na Zapadni Balkan, imate podršku za "mali Schengen"

Palmer u Beogradu: EU se mora širiti na Zapadni Balkan, imate podršku za "mali Schengen"
3
I. P.
4.11.2019. u 11:24
49
komentara
3

dijeljenja
Palmer u Beogradu: EU se mora širiti na Zapadni Balkan, imate podršku za "mali Schengen" Foto: RTS
Američki izaslanik za Zapadni Balkan Matthew Palmer posjetio je danas Beograd u kojem se sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Bilo je riječi o budućnosti Srbije, njenog odnosa s Kosovom i budućnosti regije u cjelini.
Palmer je kazao da je zaustavljanje procesa širenja Evropske unije na Zapadni Balkan historijka greška i da se ona mora ispraviti.

"Amerika želi da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu i radit ćemo sve da uvjerimo Evropsku uniju da promijeni stav", rekao je Palmer aludirajući na to što nisu započeti pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

On je podržao ideju "malog Schengena" koja bi ekonomski dodatno ujedinila države Zapadnog Balkana, a koji u široj slici obuhvata i Bosnu i Hercegovinu.Vučić je podsjetio da su stavovi SAD-a i Beograda o Kosovu različiti, ali da je zahvalan Palmeru što je saslušao mišljenje zvaničnog Beograda.

"Palmer je meni rekao šta se Americi ne sviđa u srpskoj politici, a i ja sam njemu nešto rekao, ali nije diplomatski da se sve otkriva. Srbija je spremna za kompromis, ali nije spremna za ponižavanje svog naroda. Zahvalan sam podršci SAD-a na podršci inicijative o novim ekonomskim vezama na Zapadnom Balkanu - sloboda kretanja ljudi i kapitala", rekao je Vučić.
Prijavi grešku


Komentari (49)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...