Regija
0

Pahor: Uvjeren sam da će se naći rješenje za Ljubljansku banku

FENA
Borut Pahor (Foto: Arhiv/AFP)
Borut Pahor (Foto: Arhiv/AFP)
Slovenski predsjednik Borut Pahor izrazio je u utorak, pred stranim diplomatima akreditiranim u Ljubljani, uvjerenje da će slovenska i hrvatska vlada naći rješenje za Ljubljansku banku dodavši da se unaprijed veseli članstvu Hrvatske u Europskoj uniji.

"Uvjeren sam da će vlade naći odgovarajuća rješenja kako bi slovenski parlament potrebnom dvotrećinskom većinom ratificirao hrvatski pristupni ugovor", rekao je Pahor na tradicionalnom prijemu na početku nove godine koje je za strane veleposlanike i diplomate priredio na Brdu kod Kranja.

"Slovenija se iskreno raduje ulasku nove članice, prijateljske Hrvatske, u Europsku uniju. Kao članice EU-a Slovenija i Hrvatska će još uspješnije nastaviti proces prijateljstva i svestrane suradnje", rekao je Pahor, dodajući da očekuje kako će vlade prihvatiti rješenje za Ljubljansku banku u sukcesijskom okviru te da će slovenski parlament ratificirati hrvatski pristupni ugovor.

Pahor je u svom govoru istaknuo i slovenski interes da se EU, nakon primanja Hrvatske u članstvo, nastavi širiti i na druge zemlje u regiji, jer su regionalna suradnja i perspektiva članstva važne za stabilnost, mir i prosperitet tog područja.

"Shvaćamo da je EU sada koncentrirana na mjere za izlazak iz krize pa se manje pažnje posvećuje procesu širenja. Unatoč tome ili baš zbog toga upozoravamo na važnost europskih stimulansa reformskim procesima u tim državama. Slovenija vidi zaokruživanje procesa širenja EU-a na jugoistok u članstvu svih država zapadnog Balkana i Turske", rekao je diplomatima slovenski predsjednik.

Uz predsjednika Pahora i njegovu partnericu Tanju Pečar, visoke strane diplomate na prijemu su pozdravili i premijer Janez Janša sa suprugom Urškom, ministri i drugi istaknuti slovenski dužnosnici.

Obraćajući se slovenskom vrhovništvu u ime stranih diplomata, odnose Slovenije i Hrvatske u svom je pozdravu spomenuo i doajen diplomatskog kora u Ljubljani, vatikanski apostolski nuncij Juliusz Janusz. U sadašnjem trenutku procesa europske integracije Slovenija se nalazi u središtu pažnje međunarodne javnosti i treba željeti da se nađe odgovarajuće rješenje za sve upletene strane, te tako olakša širenje EU-a, rekao je Janusz.