{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pahor suzdržan o mogućnostima Rehnove inicijative

F
27.1.2009. u 08:49
0
2
Pahor suzdržan o mogućnostima Rehnove inicijative
0
Pahor suzdržan o mogućnostima Rehnove inicijative
Slovenski premijer Borut Pahor u ponedjeljak je bio vrlo suzdržan u pogledu mogućnosti za rješenje slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom koji otvara ponuđena inicijativa Europske komisije koju je prošli tjedan predložio povjerenik za proširenje Olli Rehn.
Na medijaciju načelno gledamo s naklonjenošću, ali treba proučiti niz pitanja, rekao je Pahor novinarima tijekom zasjedanja slovenskog parlamenta dodajući da će Slovenija nastaviti s blokadom hrvatskih pristupnih pregovora ako se ne promijene okolnosti koje su do toga dovele.

"Ako se ne promijene okolnosti koje su uzrokom naše zadrške, Slovenija će nastaviti blokadu i u tom pogledu nećemo promijeniti svoje stajalište. Da bismo odustali od svoje zadrške, mora se dogoditi bitan pomak", rekao je Pahor novinarima koji su ga pitali o jučerašnjim izjavama ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara u Bruxellesu kojima je sugerirao "omekšavanje" slovenskog stajališta prema Hrvatskoj.

"Još je prerano za ocjenu kako će se odvijati daljnji pregovori, ali svakako moramo dobiti jamstva koja će ispuniti očekivanja Slovenije, kako bi ona onda mogla povući svoju zadršku prema nastavku pregovora EU-a s Hrvatskom", rekao je Pahor, dodajući da od ministra vanjskih poslova očekuje da će ga obavijestiti o rezultatima svojeg boravka u Bruxellesu, gdje je o Rehnovoj inicijativi i odnosima s Hrvatskom govorio s više europskih ministara i predstavnicima Komisije.

"Moramo imati jamstva da će naše zeleno svjetlo za nastavak hrvatskih pristupnih pregovora značiti da je proces medijacije krenuo u tolikoj mjeri i tako optimistično da s opravdanjem možemo očekivati rezultate koji će koristiti objema državama", rekao je Pahor glede inicijative Europske komisije da se zastoj u pregovorima s Hrvatskom riješi preko međunarodnog posredništva za granični prijepor između Slovenije i Hrvatske.

U pogledu spomenute Rehnove inicijative Pahor je rekao da će je slovenska strana temeljito proučiti a da prije odgovora mora o detaljima inicijative obaviti konzultacije s političkim strankama.

U vezi s kontroverznim pozivom slovenskog Državnog vijeća Hrvatskoj da se ona ogradi od "naslijeđa ustaštva i NDH", Pahor je rekao da ne vidi potrebe da političari ni na jednoj ni na drugoj strani daju izjave kojima se jača međusobno nepovjerenje, a za izjave Državnog vijeća ocijenio je da su reakcija na neke izjave na hrvatskoj strani kojima se tvrdilo da su slovensko primorje oslobodili hrvatski partizani.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: