Telefonski razgovor premijera
0

Pahor obećao da više ništa neće blokirati Hrvatsku

SRNA
Borut Pahor
Borut Pahor
Slovenački premijer Borut Pahor izjavio je večeras u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Vlade Hrvatske Jadrankom Kosor da ništa više neće blokirati hrvatske pregovore za ulazak u EU.

Kosorova je potvrdila da je sa Pahorom razgovarala nakon zatvaranja birališta na slovenačkom referendumu o sporazumu za rješavanje graničnog spora sa Hrvatskom.

"Cijenim njegovu izjavu da ništa više neće blokirati hrvatske pregovore sa EU. On je to rekao i u referendumskoj kampanji, ali i u našem razgovoru", rekla je Kosorova hrvatskim medijima.

Na pitanje da li joj je Pahor prenio kakav ishod referenduma očekuje, Kosorova je rekla da će se sa slovenačkim kolegom čuti večeras ili ujutro i ponovila da joj je Pahor rekao da nema blokada i da će se nastaviti razgovori o svim drugim pitanjima.

Ona je podsjetila da je dogovorom hrvatske i slovenačke vlade riješeno ključno pitanje, odnosno da su hrvatski pristupni pregovori sa EU odvojeni od međusobnog graničnog pitanja, i podsjetila da je od tada otvoreno i zatvoreno više pregovaračkih poglavlja nego u četiri godine pregovora prije sporazuma.

Nakon oko 100.000 prebrojanih glasova slovenačkih glasača na referendumu o arbitražnom sporazumu, prema privremenim i nezvaničnim rezultatima, za potvrdu ratifikacije arbitražnog sporazuma glasalo je 54,51 odsto građana, dok je 45,49 odsto bilo protiv.