Slovenija
0

Pahor ne razmišlja o ostavci

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slovenački premijer Borut Pahor odlučan je da razriješi spor oko granice s Hrvatskom i ne razmišlja o ostavci, saopšteno je iz Pahorovog kabineta.

Nakon što su slovenački mediji juče prenijeli da je Pahor najavio da će podnijeti ostavku ukoliko granični spor sa Hrvatskom ne bude završen prema slovenačkim očekivanjima, iz Kabineta slovenačkog predsjednika ističu da se ne radi o ostavci, već da će Pahor odstupiti od sporazuma o arbitraži ako ukoliko on bude neuspješan.

Mediji prenose da Pahor u jučerašnjem intervjuu za slovenačku televiziju nije mogao da sakrije razočaranje zbog načina na koji teče razvoj događaja oko graničnog spora s Hrvatskom i da je najavio da bi mogao da podnese ostavku ukoliko pregovori o granici sa Hrvatskom ne budu završeni prema slovenačkim očekivanjima.

"Ako niste zadovoljni s rješenjem spora s Hrvatskom, onda ja neću ostati još dugo", rekao je Pahor.

Pahor je ranije najavio da neće potpisati arbitražni sporazum s Hrvatskom, ako se švedsko Predsjedništvo EU potpiše kao svjedok pod hrvatsku jednostranu izjavu da Hrvatska sporazumom ne prepušta Sloveniji svoje teritorijalno more.

On je naveo da je sa hrvatskim premijerom Jadrankom Kosor, od prvoga telefonskoga razgovora, uspostavio "odnos velikog poštovanja i nade", te da se nada da pisane izjave koje su izašle u javnost nisu službene izjave hrvatske Vlade, jer se predstavnici dvije država nisu tako dogovorili.