{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pahor: BiH i Slovenija nemaju otvorenih političkih pitanja

F
23.3.2015. u 13:43
0
9
Pahor: BiH i Slovenija nemaju otvorenih političkih pitanja
0
Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor poželio je danas dobrodošlicu Predsjedništvu Bosne i Hercegovine u Ljubljani i izrazio je podršku naporima BiH da uđe u Evropsku uniju.
Ovo je prva međunarodna posjeta Predsjedništva u novom sastavu. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić zahvalio je Sloveniji kako za finansijsku, tako i za institucionalnu podršku.

Govoreći na press-konferenciji nakon sastanka Ivanića i članova Predsjedništva Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, Pahor je kazao da Slovenija i BiH nemaju otvorena politička pitanja sada kada se rješava pitanje stare devizne štednje u slovenskoj Ljubljanskoj banci.

Slovenija se priprema za provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava donesene u julu 2014. godine, kojom se naređuje implementacija kompenzacijske sheme. Slovenija će usvojiti relevantno zakonodavstvo do jula i početi s isplatom dugova štedišama 2016. godine.

Pahor je također pohvalio ono što je nazvao “novim poticajem” u BiH, a što bi moglo dovesti do zvaničnih promjena statusa zemlje kada je u pitanju pristupanje EU.

Slovenski predsjednik istaknuo je da bilateralna trgovina u proizvodima i uslugama dostiže jednu milijardu eura godišnje, što je jednako trgovinskoj razmjeni između Slovenije i SAD-a.

"Slovenska ekonomija se oporavlja i Slovenija bi mogla postati veliki investitor u BiH", dodao je on.

Ivanić je rekao da nije slučajnost da je Predsjedništvo BiH prvo posjetilo Sloveniju.

"Slovenija je prijateljska zemlja koja je pomagala Bosni i Hercegovini svih ovih godina nakon rata. Na primjer, prošle godine je Slovenija pružila veliku pomoć tokom katastrofalnih poplava u BiH, ne samo finansijski nego slanjem spasilaca, helikoptera i vojnika što ponekad znači puno više", kazao je Ivanić.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH je rekao da je Slovenija aktivan član procesa saradnje "Brdo" između zemalja zapadnog Balkana. BiH smatra Sloveniju “velikim prijateljem” i svojim glasom u evropskim institucijama.

Drago mu je, kaže, što je Slovenija jedna od rijetkih zemalja s kojima BiH ima balansiranu trgovinu, što pokazuje da Slovenija radi sve što je u njenoj moći da podrži ekonomiju BiH.

Predsjedništvo BiH će se također danas sastati s premijerom Mirom Cerarom i predsjedateljem slovenskog parlamenta Milanom Brglezom, a dobrodošlicu će im poželjeti i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: