Regija
0

Pack: EU će sigurno poslati snage na Kosovo

FENA
Njemački poslanik u Evropskom parlamentu Doris Pack izjavila je danas da će Evropska unija sigurno poslati snage na Kosovo jer bi, u protivnom, poslije odlaska UNMIK-a nastao haos u pokrajini.

"EU neće odustati od slanja misije. Mi smo na pravom putu i mislim da ni Rusi neće imati ništa protiv toga", izjavila je Pack radiju Deutsche Welle.

"Kada UNMIK ode s Kosova, nastat će praznina i tu prazninu mora ispuniti EU. Možemo da ostavimo policajce i sudije kod kuće, ali onda bi nastao haos."

Pak je ocijenila da bi premijer Srbije Vojislav Koštunica "trebalo da bude sretan što EU na sebe preuzima tu ulogu" jer cilj misije je da svi koji žive u pokrajini, i kosovski Albanci i Srbi i Romi, "mogu da žive u miru bez sukoba", prenio je njemački radio.

"Zaista ga ne razumijem, zašto on to ne može da vidi", rekla je Pack i dodala da je "uvjerena da to vide drugi političari u Srbiji", navedeno je na internet-sajtu radija.

Komentirajući Koštuničinu izjavu da bi odlukom EU da pošalje misiju na Kosovo bio prekršen i poništen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je Srbija parafirala sa EU, Pack je izrazila razočaranje.

"On mi je uvijek govorio da je legalist. Ovim prijetnjama protivrječi sam sebi. Pitanje je kome uopće time prijeti. Ja bih rekla da zapravo prijeti građanima Srbije. A to je zapanjujuće za jednog premijera", izjavila je ona u razgovoru za program na srpskom jeziku.

"Srbiji je potrebna EU, ali nisam toliko sigurna da je EU potrebna Srbija", naglasila je ona.

Na pitanje da li bi EU mogla da zamrzne pregovore s Beogradom, Pack je rekla da je u interesu Bruxellesa da Srbija napreduje i EU želi da nastavi započeti posao.