{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ovo je stvarni kraj ratova na Balkanu"

F
10.9.2010. u 12:53
0
18
"Ovo je stvarni kraj ratova na Balkanu"
0
"Ovo je stvarni kraj ratova na Balkanu"
Foto: AFP
"Ovo je stvarni kraj ratova na Balkanu", piše u petak londonski The Times, uz zaključak da se Srbija složila odustati od pružanja otpora neovisnosti Kosova i dopustiti albanskoj većini da konačno otpočne oblikovati svoju budućnost.
Čini se, nastavlja list, da je iznenadna promjena srpskog stajališta uslijedila zbog želje Beograda da uđe u Evropsku uniju. A u trenutku kada se EU-om teško upravlja, kada je ona podijeljena i ponestaje joj para, ohrabrujuće je za evropske lidere da čuju kako i dalje ima onih koji hoće da im se pridruže.

Times piše da EU vrši pritisak na Beograd i Prištinu da dijalogom razriješe praktična pitanja poput toga kako kamioni s Kosova mogu ulaziti u Srbiju i što bi trebalo stajati u školskim udžbenicima na teritoriju na kojoj živi i 10 posto Srba.

Mnogi strahuju, ocjenjuje list, da će napredak biti spor, jer nijedna strana nema poticaja da čini ustupke.

Srbiji će možda biti dopušteno da prijeđe na sljedeću stepenicu u približavanju EU-u, i to u decembru, ali prepreku na tome putu i dalje predstavlja neuspjeh beogradskih vlasti da uhapse haškog optuženika Ratka Mladića koji se tereti za genocid.

Ipak, zaključuje Times, ovaj zaokret je priznanje moći poticaja i davanja primjera. Srbija je vidjela kako Slovenija prosperira kao članica EU-a i da Hrvatska napreduje na tome putu. Čini se da je želja za pridruživanjem prevagnula nad gorčinom, zaključuje Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: