|

Ove sedmice moguć rasplet krize u Sloveniji

Ove sedmice moguć rasplet krize u Sloveniji
1
F
FENA
11.2.2013. u 09:30
1
komentara
1

dijeljenja
Ove sedmice moguć rasplet krize u Sloveniji Foto: Arhiv/AFP
Ove sedmice moglo bi doći do jasnije situacije oko raspleta slovenske političke krize, ali i odgovora na pitanje kad će slovenski parlament ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Evropskom unijom, tvrde u ponedjeljak slovenski mediji.
Nakon što se je iz koalicije premijera Janeza Janše već povukla Građanska lista (GL), a to za kraj mjeseca najavila i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) koju vodi ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, u srijedu će o potezima u tom smjeru odlučivati i Slovenska pučka stranka (SLS). Istovremeno, navodi u ponedjeljak Slovenski rado, nastavljaju se pregovori tih triju stranaka kao buduće jezgre u formiranju "projektne vlade" koja bi naslijedila sadašnju Janšinu jer je postupno napuštaju koalicijske stranke čime gubi podršku u parlamentu.

Temu mogućeg raspleta političke krize u državi neće vjerovatno moći izbjeći ni predsjednik države Borut Pahor koji se krajem sedmice sastaje s prvacima političkih stranaka, navodi Slovenski radio.

Inače glavne službene teme tog već dogovorenog sastanka koji će vjerovatno biti u četvrtak su osiguranje političkog konsenzusa i potrebne parlamentarne većine za zakon o liberalizaciji tržišta rada, ustavne promjene koje bi ograničile mogućnost sazivanja referenduma, te ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora s Evropskom unijom.

Premijer Janez Janša izjavio je krajem prošle sedmice u Bruxellesu gdje je o pitanju Ljubljanske banke govorio i s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem da je koncept rješenja pitanja Ljubljanske banke koji su ponudili stručnjaci dviju vlada i ministri vanjskih poslova obećavajući, ali da je sada u fazi proučavanja, te da će biti potreban "još kakav mjesec" usklađivanja dviju strana.

Bude li se sve odvijalo kako treba, odluka o prijedlogu rješenja mogla bi se donijeti sredinom idućeg mjeseca, a u tom bi slučaju slovenski parlament brzo mogao ratificirati hrvatski pristupni ugovor, ocijenio je Janša u Bruxellesu potkraj sedmice.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" podsjeća u ponedjeljak da kao jedan od prioriteta za parlament sadašnjeg saziva ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora ističu i stranke koje se zalažu za formiranje "projektne vlade", te traže osobu koji bi se kao alternativni mandatar suprotstavio Janši, o čemu bi zastupnici prema nekim nagađanjima mogli odlučivati za manje od mjesec dana.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec svoju odgodu ostavke na položaj ministra u Janšinoj vladi povezuje upravo s rješenjem pitanja Ljubljanske banke i ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora, navodi "Dnevnik", podsjećajući da je Erjavec najavio da će ostavku dati 23. ovog mjeseca.

Slovenski parlament trebao bi hrvatski pristupni ugovor ratificirati najkasnije u aprilu, navodi list, dodajući da je ključni interes malih članica u Evropskoj uniji da svojom aktivnošću preuzimaju dio odgovornosti za stabilnost evropskog prostora, čime jačaju utjecaj EU-a kao globalnog aktera, ali i svoj vlastiti utjecaj unutar Evropske unije.

No, potrebno je priznati da se Slovenija koja je dugo imala posebnu specifičnu težinu u EU-u zbog svog historijskog poznavanja zapadnog Balkana pomalo gubi tu ulogu, te se bavi u prvom redu Hrvatskom, navodi list.

Pri tome se, navodi "Dnevnik", na toj temui iskazuju i razlike koje postoje unutar slovenske politike, a nedavno su ih potvrdile i polemike što ih je izazvala rasprava u slovenskog parlamentu oko podneska za Arbitražni sud koji će rješavati granični prijepor s Hrvatskom.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...