Jutros u 7 sati
0

Otvorena birališta u Sloveniji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Sloveniji je jutros u sedam sati otvoreno 3.400 birališta na kojima će skoro 1,7 miliona birača odlučivati o novom sastavu parlamenta u njegovu petom sazivu.

Oko 1.200 kandidata bori se za 90 zastupničkih mjesta a na izborima svojim kandidacijskim listama nastupa 17 stranaka.

Iz svake od osam izbornih jedinica u parlament će biti izabrano po 11 kandidata, a za dva mjesta rezervirana za italijansku i mađarsku manjinu glasaju samo pripadnici tih manjina u svojim izbornim jedinicama na slovenskoj obali i u Prekmurju, gdje žive.

Državna izborna komisija objavit će u 19 sati rezultate prijevremenog glasanja koji su zadnjih dana ove sedmice već glasali jer se u nedjelju ne nalaze u mjestu prebivališta. Nepotpune i djelomične rezultate izborna će komisija objavljivati u večernjim satima i tokom noći s nedjelje na ponedjeljak.

Nepotpuni službeni rezultati bit će poznati u ponedjeljak navečer, a potpuni službeni početkom oktobra, nakon što pristigne nekoliko desetaka hiljada glasačkih listića iz inostranstva.

Zadnje predizborne ankete ukazuju da će u novi parlament ući šest do osam stranaka, a najviše glasova trebale bi dobiti Slovenska demokratska stranka (SDS) sadašnjeg premijera Janeza Janše i Socijalni demokrati (SD) njegova konkurenta za mandatarski položaj Boruta Pahora.

Njihovim strankama prognoze najavljuju između 25 i 30 posto glasova i najviše mandata u novom parlamentu, a o njihovu međusobnu odnosu ovisit će i to kako će biti sastavljena buduća koalicija i tko će je voditi, javila je Hina.