Regija
0

Otvorena birališta na Kosovu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Jutros u 7 sati otvorena su birališta na prvim lokalnim izborima na Kosovu od njegova proglašenja neovisnosti prošle godine. Više od milion i pol birača pozvano je da na 2 256 biračkih mjesta izaberu gradonačelnike i njihove zamjenike u 36 općinskih vijeća na Kosovu, među kojima i u glavnom gradu Prištini.

Prvi su to izbori koje samostalno organiziraju kosovske vlasti otkako su 17. februara 2008. proglasile neovisnost i stoga važan ispit za krhku demokraciju nove države.

Na izborima se natječu 34 albanske liste, 22 liste iz srpske zajednice te 18 lista s predstavnicima ostalih manjina. Izbore će pratiti 108 međunarodnih i 2400 domaćih promatrača.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu u petak je poručio građanima da su izbori bitni ne samo za budućnost Kosova nego i važan ispit za daljnje integriranje Kosova u EU, NATO i druge međunarodne ustanove. Pritom je pozvao sve građane da iziđu na izbore.

No, ne zna se koliko će se pripadnika srpske manjine na Kosovu odazvati tome pozivu. Apstinencija će svakako veća u sjevernom dijelu Kosova jer su tamo Srbi kompaktniji. Samo ih u sjevernoj Mitrovici živi 40.000. Ostali kosovski Srbi, raspršeni po enklavama i pomiješani s većinskim Albancima, teže mogu bojkotirati izbore.

Birališta će biti otvorena do 19 sati, ali postoji mogućnost produljenja u slučaju velikog odaziva. Za sigurnost glasovanja brine se oko pet tisuća kosovskih policajaca.