Optužnicu nazvao cirkusom
0

Otkazano suđenje Draganu Paravinji u Šibeniku

SRNA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Pred Županijskim sudom u Šibeniku otkazano je za danas najavljeno suđenje Draganu Paravinji, optuženom za ubistvo Antonije Bilić iz Drniša.

Pripremno ročište otkazano je nakon što je Paravinja otkazao punomoć svom advokatu Branku Baici jer, kako je rekao, ne brani njegove interese, javili su hrvatski mediji. Optužnicu je nazvao cirkusom.

Paravinji se, osim za pokušaj silovanja i teško ubistvo 17-godišnje Antonije Bilić, na teret stavlja i pokušaj silovanja još jedne djevojke na području Omiša.

Bilićevoj se svaki trag izgubio 7. juna prošle godine na Čikolskom mostu na kojem je stopirala i ušla u Paravinjin kamion. Zbog nestale djevojke bila je pokrenuta najveća potraga u istoriji Hrvatske, ali ni danas nije poznato šta je optuženi učinio s njenim tijelom.

Paravinja je od 16. februara ponovo u šibenskom zatvoru, nakon što je nešto kraće od dva mjeseca proveo u zatvoru u BiH gdje je boravio radi izricanja pravosnažne presude od dvije godine i 10 mjeseci zatvora zbog silovanja koje je 2002. godine počinio na području Jahorine.

Tužilaštvo smatra da ima dovoljno dokaza za osuđujuću presudu, jer je u kamionu, koji je vozio Paravinja, pronađen je DNK Bilićeve, a računa i na njegovo priznanje ubistva u Banjaluci. 

Taj iskaz dao je pred svojim advokatom, što znači da je bio upućen u svoja prava i upozoren da bi se mogao koristiti u mogućem sudskom postupku protiv njega. Kasnije je taj iskaz povukao tvrdeći da ga je dao pod batinama i prijetnjama.