Dani piva
51

Otkazan Bajagin koncert u Karlovcu zbog veterana, Hladno pivo ne želi biti zamjena

Klix.ba
Momčilo Bajagić Bajaga trebao je 3. septembra nastupiti na Danima piva u Karlovcu, ali je njegov koncert naprasno otkazan zbog pritiska dijela boračkih udruženja u Hrvatskoj, pišu hrvatski mediji.

Obožavatelji su, kako piše tportal.hr, ostali u šoku kada su doznali da je Bajagin koncert bez riječi otkazan, a planirano je da umjesto njega bude angažovan bend Hladno pivo. No, kako piše portal Index.hr, oni su odbili da budu zamjena.

Organizatori još uvijek nemaju službeni odgovor, a Radio Mrežnica neslužbeno doznaje da se razlog krije u pritisku dijela boračkih udruženja i boraca koji su izrazili negodovanje mogućnošću njegovog gostovanja.

Iako isprva, kada se cijeli program predstavljao od koncesionara, firme Fest, Gradu Karlovcu, problema nije bilo, sve se promijenilo prije dvadesetak dana kada je javnost doznala ko će ih ove godine zabavljati na već tradicionalnim Danima pive.

Kako stoji na internet stranicama Radio Mrežnice, Bajagin nastup otkazan je u zadnji čas, a kako su neslužbeno doznali, u Gradu Karlovcu navodno su koncesionaru suptilno predložili izmjenu izvođača. Inače, Bajaga je već dva puta nastupao u Karlovcu i to 2011. godine - u februaru i decembru - i tada nikakvih problema nije bilo.

Različiti politički konteksti

O svemu se oglasila i dogradonačelnica Andreja Navijalić kazavši da službenog zahtjeva branitelja nije bilo, no...

"Tražili smo da se vidi kakva je trenutna situacija, da se uvaži mišljenje, posebno hrvatskih boraca i da se vidi što se u tom konceptu može napraviti", rekla je Navijalić i potvrdila da se razgovaralo s Festom "kao što smo razgovarali i s braniteljima" kako bi se "vidjela programska shema i zatvori koncept". Navijalić je inače članica vijeća za organizaciju ove manifestacije i kaže da nije ništa novo da se izvođači mijenjaju i pred same Dane piva.

"Ono što znamo je da je postojala inicijativa boraca i na nama je da poslušamo ne samo borce nego i ostale građane Karlovca, a posebno borce koji su zaslužni i za odbranu Karlovca i naše države i važno nam je mišljenje šire javnosti i u tom konceptu su date smjernice organizatoru da vidi ono što bi bilo najbolje i u kojem smjeru je najbolje složiti programski koncept Dana piva. O Danima piva se inače puno raspravlja pa mislim da je i ovo priča o kojoj valja raspravljati", izjavila je Navijalić za KAportal i dodala da programski koncept nije prethodno osporavan jer se tada manja pažnja posvećivala izvođačima.

Pojasnila je zašto misli da je Bajagin ovogodišnji nastup problematičan, a zašto njegova dva nastupa 2011. godine nisu bila sporna. "Različite su godine, različiti koncepti, različiti politički okviri i mislim da i u tom konceptu možemo promatrati cijelu ovu situaciju", zaključila je dogradonačelnica Karlovca.

Hrvatski borci negoduju

O svemu je za Jutarnji list progovorio i Petar Banić, predsjednik Koordinacije svih udruženja proisteklih iz Domovinskog rata u Karlovačkoj županiji.

"Bilo je negodovanja, jer nije u redu da takav pjevač za kojeg se zna da je u Kninu 1993. pjevao četničke pjesme nastupa u Karlovcu, gradu čije su snage bile na prvoj crti fronta. Grad nije spreman da sluša njegove četničke pjesme na javnom prostoru jer je to čista provokacija", rekao je Banić.

Bajaga je već dva puta nastupao u Karlovcu i to 2011. godine, u februaru i decembru i tada nije bilo nikakvih problema.

"Ti su nastupi bili u zatvorenim prostorima, ali sada govorimo o javnom prostoru i to je sasvim nešto drugo. Kad dođemo u grad i, recimo, sjednemo u kafić ne želimo slušati njegove pjesme", komentirao je Banić činjenicu da se Dani piva odvijaju u ŠRC Korana.