Regija
107

Otac Tomislava Salopeka se obratilo IDIL-u: Molim vas pustite mog sina

Piše: E. F.
Porodična kuća Salopeka (Foto: AFP)
(Foto: AFP)
Otac Tomislava Salopeka u porodičnoj kući u Vrpolju apeluje na otmičare da puste njegovog sina, kazavši kako je Tomislav u Egiptu boravio samo kako bi zaradio za život svojoj porodici.

"Molim ljude koji drže mog sina da mu dopuste da se vrati porodici, jer njegov motiv da dođe u vašu zemlju bio je isključivo zaraditi za hljeb svojoj djeci. Ništa više", rekao je Zlatko Salopek francuskoj agenciji AFP.

Dodaje kako se nada da će francuski predsjednik Francois Hollande i francuske vlasti pomoći u vezi njegovog puštanja na slobodu, budući da je u Egiptu Tomislav radio za francusku kompaniju.

"Zahvaljujem Francuskoj za ono što je učinila do sada te ih molim da sarađuju s egipatskim vlastima kako bi spasili mog sina", rekao je.

Podsjetimo, Tomislav Salopek otet je u Egiptu 22. jula ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao u francusku kompaniju. Njegov automobil zaustavila je naoružana grupa koja je prisilila vozača da napusti vozilo, a zatim su se odvezli u nepoznatom smjeru.

Pet augusta IDIL je objavio video na kojem Tomislav čita njihovu poruku upućenu egipatskoj Vladi - oslobodite uhiapšene muslimanke. Zahtjev za otkupninom zatražili su od francuske kompanije za koju je radio Salopek.

Odmah je reagiralo hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova, te se ministrica Vesna Pusić s Tomislavovom suprugom uputila u Kairo kako bi iznašli rješenje i Tomislava vratili kući. Iz MVEP-a najavljuju da će objaviti nove informacije o slučaju čim to bude moguće.

Prema riječima Ministarstva vanjskih i evropskih poslova to je prva otmica nekog hrvatskog državljanina u stranoj zemlji.