Slijedi vještačenje
36

Otac koji je bacio djecu za terase na Pagu brani se šutnjom, određen mu pritvor

SRNA
Foto: Zadarski.hr
Foto: Zadarski.hr
Josipu Rođaku /54/, koji je bacio svoje četvoro djece sa terase kuće na Pagu, danas je sudija u Zadru odredio jednomjesečni pritvor, prenose hrvatski mediji.

Pritvor je određen zbog opasnosti da bi osumnjičeni na slobodi utjecao na svjedoke, ali i zbog opasnosti da bi ponovio nedjelo, kao i posebno teških okolnosti zločina.

Osumnjičenom, koji se branio šutnjom, prijeti kazna dugotrajnog zatvora za četvorostruko teško ubistvo u pokušaju.

Istražni sudija Hrvoje Visković rekao je da je moguća kazna i do 50 godina zatvora.

"Prvo ide psihijatrijsko vještačenje od kojeg sve zavisi. Ako bude proglašen neuračunljivim postoji nekoliko opcija, u pravilu ide suđenje, te se određuje prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi", rekao je Visković novinarima.

Josip Rođak, koji je svoju djecu u dobi od tri, pet, sedam i osam godina, bacio juče ujutro sa terase visoke šest metara, ispitan je Županijskom državnom tužilaštvu.

Portparol ovog tužilaštva Duško Berović rekao je novinarima u Zadru da će osumnjičeni ići na psihijatrijsko vještačenje u Zagreb radi utvrđivanja psihičkog stanja, šta je prethodilo krivičnom djelu i njegovog prethodnog stanja.

Troje djece je na liječenju u zadarskoj bolnici, dok je najteže povrijeđena sedmogodišnja djevojčica prevezena u bolnicu u Zagrebu.

Pag