Srbija
0

Osumnjičeni za tragediju u Užicu pred sudijom

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Petoro osumnjičenih za tragediju u fabrici "Prvi Partizan" u Užicu, u kojoj je sedam radnika izgubilo život, biće danas izvedeni pred istražnog sudiju.

Na osnovu dosadašnjih rezultata istrage, postoji osnovana sumnja da su usljed više propusta u radu, nepridržavajući se uputstava o postupanju sa barutom Velibor Janjić, Milojka Pešić, Milisav Đerić, Prvoslav Đerić i Zoran Ćirović izvršili teško djelo protiv opšte sigurnosti u vezi sa krivičnim djelom izazivanja opšte opasnosti.

Petoro zaposlenih osumnjičeno je da se nisu pridržavali mjera zaštite na radu i nisu poštovali uputstva o manipulisanju barutom, koje je dovelo do smrti sedam radnika i uništenja imovine.

Rezultati istrage pokazali su da je gušenje ugljen-monoksidom uzrok smrti sedmoro radnika užičke fabrike, a da je uzrok eksplozije ljudski faktor. 

U užičkoj fabrici municije "Prvi Partizan", nakon četiri vezane eksplozije u pogonu za barutno punjenje, 3. septembra uveče poginulo je sedmoro radnika, od kojih šest žena i jedan muškarac, dok je 14 povrijeđeno. 

Grad Užice i preduzeće "Prvi Partizan" oprostili su se juče od svojih sugrađana komemorativnom sjednicom. 

Na mjesnim grobljima jule je sahranjeno pet radnika Vidojka Terzić i Jelena Lončarević, Gordana Đokić,  Biljana Luković i Jasminka Ostojić.
Dragan Milovanović i Svetlana Đurić biće sahranjeni danas na mjesnim grobljima u Turici i na Beloj Zemlji.

Fabrika "Prvi partizan" Užice postoji od 1928. godine i ovo je najveća tragedija koja je fabriku zadesila poslije eksplozije u trezorima 1941. godine za vrijeme Užičke republike. 

Ova fabrika snadbijeva municijom vojsku i policiju Srbije, ali i mnoge armije svijeta.