Srbija
0

"Osuda zločina u Srebrenici" u skupštinskoj proceduri

SRNA
Prijedlog Deklaracije Narodne skupštine Republike Srbije o osudi zločina u Srebrenici, koju je podnijelo 114 poslanika vladajuće većine, od danas je u skupštinskoj proceduri.

Prijedlog deklaracije je podnijelo 114 poslanika poslaničkih grupa "Za evropsku Srbiju", G17 plus, Partije ujedinjenih penzionera Srbije i poslanici Socijalističke partije Srbije, javljaju beogradski mediji.

Šef poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nade Kolundžije i dalje vjeruju da je po pitanju deklaracije o osudi zločina u Srebrenici moguće postići širi konsenzus.

"Vjerujem da još postoji prostor da i drugi poslanički klubovi i poslanici podrže ovu deklaraciju o Srebrenici, bez obzira na to što su podnosioci u formalnom smislu poslanici vladajuće većine. Mi i dalje računamo i nadamo se da će ta deklaracija dobiti širu podršku. Prosto, razumijemo da je interes Srbije da se ova deklaracija usvoji uz što širu podršku", smatra Kolundžija.

Lider socijalista Ivica Dačić kaže da se SPS zalaže da se u deklaraciji o Srebrenici ne upotrebljava riječ genocid iako, kako kaže, najoštrije osuđuje zločin koji se tamo desio.

On je najavio i posebnu sjednicu Skupštine Srbije povodom usvajanja deklaracije o osudi zločina protiv pripadnika srpskog naroda na teritoriji bivše Jugoslavije. Prema njegovim riječima, tekst te deklaracije biće predložen Skupštini naredne sedmice, a sjednica će biti održana poslije usvajanja deklaracije o Srebrenici.

Najveći dio opozicije o prijedlogu deklaracije o osudi zločina u Srebrenici već se izjasnio i predstavnicima vlasti poručio da na njihov glas ne računa.
Predsjednik SNS-a Tomislav Nikolić ostavlja prostor za podršku, ali samo ako budu usvojeni njihovi prijedlozi i sugestije za što, kako kaže, do sada nisu dobili povratnu informaciju.

"Tako da sam ubijeđen da vladajuća većina smatra da ono što je predložila mora da bude usvojeno. Iako tu zaista nema nikakvog manevra da deklaraciji priključi još bar 50, 60, 80 poslanika, onda ne vidim zašto bi bilo ko, osim onih koji su u vladajućoj većini, u tome učestvovao", ocijenio je Nikolić.

Lider Liberalno-demokratska partija (LDP) Čedomir Jovanović kaže da će njegova stranka uložiti amandmane na predloženu deklaraciju o Srebrenici i na tim primjedbama će insistirati u skupštinskoj raspravi.

"Srbiji su potrebni istina i jasni odgovori, a ne pokušaji da se nedovršeni tekst deklaracije na brzinu 'prošvercuje' kroz parlament. LDP je učinio sve da građane Srbije oslobodimo odgovornosti za pogrešnu politiku koja je vođena", navodi Jovanović u pisanoj izjavi za medije.

Demokratska stranka Srbije je, zajedno sa koalicionim partnerom Novom Srbijom, uputila u Skupštinu svoj prijedlog deklaracije kojim se osuđuju svi zločini na prostoru bivše Jugoslavije. 

Srpska radikalna stranka uputila je u parlament prijedlog rezolucija o osudi genocida koji je počinjen nad Srbima, Romima i Jevrejima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. 
U Prijedlogu Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici piše da Narodna skupština Srbije najoštrije osuđuje zločin izvršen nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici u julu 1995., kako je to utvrđeno presudom Međunarodnog suda pravde, i očekuje da druge države bivše Jugoslavije na isti način osude i zločine počinjene nad Srbima.

U tesktu se navodi da Narodna skupština najoštrije osuđuje i sve društvene i političke procese i pojave koji su doveli do formiranja svijesti da se ostvarenje sopstvenih nacionalnih ciljeva može postići upotrebom oružane sile i fizičkim nasiljem nad pripadnicima drugih naroda i religija.

U Deklaraciji se izražava "saučešće i izvinjenje" porodicama žrtava zbog svega što, kako se navodi, nije učinjeno da ova tragedija bude spriječena.