{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osuda obilježavanja godišnjice smrti

F
18.7.2009. u 14:37
0
18
Osuda obilježavanja godišnjice smrti
0
Osuda obilježavanja godišnjice smrti
Potpredsjednik Sandžačke demokratske partije (SDP) i član Odbora Skupštine Srbije za sigurnost Meho Omerović kritizirao je u subotu prisustvo ministra za dijasporu Srđana Srećkovića na pomenu povodom godišnjice smrti Draže Mihailovića, kao i polaganje vijenaca tim povodom predstavnika BIA na Ravnoj Gori.
U izjavi dostavljenoj Tanjugu Omerović se pita da li je za rehabilitaciju Mihajlovića nadležan sud ili BIA, Ministarstvo za dijasporu, Vlada Srbije ili o tome odlučuje svaki organ "kome to padne na pamet i po kriterijima koje oni sami određuju ?" - zapitao se Omerović.

"Dražu Mihailovića je osudio srpski sud, a nije ga još nijedan sud rehabilitirao", podsjeća Omerović i pita da li "treba očekivati polaganje vijenaca Nediću, Ljotiću i Pavlu Đurišiću nosiocu Hitlerovoga željeznog križa?"

Omerović pita i da li su u, kako je rekao, ozbiljnoj državi ovakvi postupci dopušteni? "Zamislite da u Francuskoj predstavnik države polaže vijence na spomenik Petenu", dodao je on.

"I onda se čudimo kako nas svijet ne razumije", naveo je potpredsjednik SDP-a.

Jučerašnji dan Mihailovićeve egzekucije obilježen je u Beogradu i na Ravnoj Gori. Obilježavanje tog dana organizovao je Srpski pokret obnove. U Beogradu je tom činu prisustvovao ministar za dijasporu Srećković, a na Ravnoj Gori vijence su položili predstavici SPO-a, kao i dva predstavnika BIA-e.

U Srbiji je nedavno formirana Državna komisija koja radi na pronalaženju mjesta na kome je Mihailović ubijen, odnosno sahranjen. Tokom utvrđivanja tih činjenica članovi komisije sarađuju sa svim nadležnim državnim službama, uključujući i BIA-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: