{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ostvarili smo državu, ali pravdu i pravednost tek trebamo pronaći"

F
18.2.2010. u 13:03
0
2
"Ostvarili smo državu, ali pravdu i pravednost tek trebamo pronaći"
0
"Ostvarili smo državu, ali pravdu i pravednost tek trebamo pronaći"
Ivo Josipović (Foto: AP)
Novi hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas je u inauguracijskom govoru hrvatskim građanima poručio da budu hrabri u borbi za pravednije društvo, te im obećao da će biti predvodnik u borbi za pravdu i pravednost, vrijednosti koje Hrvatska tek treba pronaći.
"Ostvarili smo državu, ali su pravda i pravednost vrijednosti koje tek trebamo pronaći u njihovoj punini", kazao je Josipović pred brojnim državnim izaslanstvima, hrvatskim državnim vrhom i okupljenim građanima na Markovu trgu, gdje je na Ustav prisegnuo da će dužnost predsjednika Republike obnašati savjesno i marljivo.

Istaknuo je da Hrvatska danas ponovno pronalazi snagu, odgovornost i odlučnost nužne za istinsku pravednost i domoljublje, "pravednost koja ne čini iznimke i domoljublje koje ne počiva na osobnom interesu, koje ne ostaje samo na riječima, nego domoljublje koje se potvrđuje djelima i ogleda u rezultatima".

Josipović naglašava da se te vrijednosti neće dostići tek zakonima, već je riječ "o tome da svatko od nas počne mijenjati sebe". "Jer temelj pravde uvijek smo mi sami, jer je svatko od nas taj koji svojim ponašanjem stvara ili negira pravednost. Zato, ne smijemo se bojati, ne smijemo šutjeti, ne smijemo okretati glavu! Hrabrost je ta koja pobjeđuje nepravdu", ustvrdio je.

Hrvatsku u 21. stoljeću vidi kao državu utemeljenu na vrijednostima odgovornosti, poštenja, povjerenja, poštovanja i načelima jednakih mogućnosti, nediskriminacije i vrednovanja kroz znanje i rad, u kojoj će građane, istaknuo je, poticati da te vrijednosti prihvate i žive, "a ne da se osjećaju gubitnicima ako to čine".

"Drugim riječima, inzistirat ću na sustavu u kojem će biti kristalno jasno da se korupcija i kriminal ne isplate. Imovina i društveni status stečeni na ovaj način neće biti dugoga vijeka", poručio je.

Predsjednik vjeruje da će se Hrvatska u 21. stoljeću ujediniti u borbi protiv korupcije i kriminala, "tog karcinoma zdravog, pravednog i naprednog društva".

"Nije nam svejedno i nećemo više nijemo i nemoćno stajati dok prljavi novac kupuje hrvatsku imovinu i osvaja gospodarske resurse, omogućava lažne diplome, privilegije i nezasluženo bogatstvo", rekao je. U toj borbi, istaknuo je, uz sebe treba Vladu, Hrvatski sabor, političke stranke, ali prije svega hrvatske građane.

"Bit ćemo snaga koja mijenja izgled ove zemlje, ruši temelje nepravdi i stvara novu Hrvatsku", dodao je.

U svom je govoru zahvalio svim časnim ljudima koji su se borili, a mnogi i poginuli, za slobodnu i pravednu Hrvatsku, a zahvalu na iznimnom doprinosu razvoju hrvatske demokracije uputio je i svom prethodniku, Stjepanu Mesiću.

"Sjećam se i prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, pod čijim je vodstvom Hrvatska izborila svoju neovisnost", dodao je Josipović.

Od strateškog je značenja, naglasio je, i razvoj dobrosusjedskih odnosa sa susjednim zemljama i cjelokupnom regijom. "Miroljubiva politika nema alternativu, a sadašnja generacija političara jednostavno nema pravo probleme ostavljati generacijama koje dolaze", kazao je, dodavši da fokus vanjske politike na Europu i regiju podrazumijeva i svijest da Hrvatska treba prijatelje u cijelome svijetu.

Inauguraciji su nazočili mađarski predsjednik Laszlo Solyom, albanski Bamir Topi, slovenski Danilo Tuerk, poljski Lech Kaczynski, makedonski Đorge Ivanov, kosovski Fatmir Sejdiu, bugarski Georgi Parvanov, slovački Ivan Gašparovič, crnogorski Filip Vujanović, i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, kao i brojna državna i izaslanstva međunarodnih organizacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: