{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ostvarenje Đinđićeve vizije

F
23.12.2009. u 11:39
0
1
Ostvarenje Đinđićeve vizije
0
Ostvarenje Đinđićeve vizije
Foto: AP
Times u srijedu izvještava iz pera svog dopisnika u Bruxellesu o tome da je Srbija podnijela zahtjev EU za status zemlje kandidata - a toj temi je posvetio i jedan od redakcijskih komentara pod naslovom "Balkanska odiseja".
Uz ocijenu da zahtjev za prijem u EU nudi Srbiji nadu da će prevazići svoju "mračnu" skoriju prošlost, Timesov komentator smatra i da podnošenje zahtjeva označava "postepeno ali važno" izvlačenje zemlje iz mračne prošlosti, ubistva Zorana Đinđića 2003.

Podrška u Srbiji za ulazak zemlje u EU je i opravdanje Đinđićeve vizije, a ako zemlja bude ispunila obaveze koje donosi učlanjenje, onda će promjena biti više nego simbolična, ističe Timesov uvodničar.

Times dalje upozorava da su simboli važni, i kaže da će učlanjenje Srbije u EU biti znak da se oslobodila malignog uticaja Miloševićevog iredentističkog, ksenofobičnog puta ka Velikoj Srbiji obilježenog ubistvima i zločinačkim poduhvatima koji su raskomadali Bosnu i napali Kosovo - i opisuje Miloševićev režim kao nešto najsličnije nacional-socijalizmu što je viđeno u Evropi od 1945.

Times dalje opisuje prijem Borisa Tadića u utorak u Stockholmu kao oprezan jer će prelazak na članstvo u EU staviti pred Srbiju brojne zahtjeve, parafrazirajući riječi švedskog premijera Fredrika Reinfeldta.

Srbija će morati da ubrza reforme ekonomskog i pravnog sistema i Ustava da bi se kvalifikovala za članicu EU, što će trajati godinama - dok najvažnija stvar koju će vlada morati uradi ne uživa masovnu podršku naroda, a to je izručenje Ratka Mladića pravdi, ističe Timesov uvodničar.

Podsjećajući na pohvale Srbiji zbog hapšenja Radovana Karadžića prošle godine, Times smatra da je "neshvatljivo" da je Mladićevo boravište danas tajna za sve u srpskoj državi.

Nijedna zemlja ne može da se približi evropskom shvatanju pravde i vladavine prava dok pruža utočište čovjeku kao što je Ratko Mladić - koji je u Srebrenici 1995. "besomučno lagao" UN i svoje prestravljene zarobljenike.

Zato je razumljiva sumnjičavost nekih zemalja EU prije svega Holandije, završava svoju analizu Times-ov uvodničar - i ističe da od članstva Srbije u EU korist treba da imaju i Srbija i EU, pod uslovom da nova članica usvoji principe Unije.

Kao povijesni presedan takvog udruživanja, Times navodi osnivanje Savezne Republike Njemačke 1949. koja se tada svrstala uz liberalni Zapad a pet godina kasnije je pozvana u NATO-a da pri tom njena "varvarska skorija prošlost" nije bila zaboravljena već je bila prevaziđena i činjenično i u institucionalnom obliku.

Na drukčiji način ali na istom principu, članstvo u EU nije samo nagrada već znači i cementiranje mladih demokratija u jednu zajednicu zemalja, a Srbija bez Miloševića nije divlja zver, i njen čas će na kraju ipak kucnuti, zaključuje Timesov uvodničar svoju analizu, prenosi BBC.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: