Times
0

Ostvarenje Đinđićeve vizije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Times u srijedu izvještava iz pera svog dopisnika u Bruxellesu o tome da je Srbija podnijela zahtjev EU za status zemlje kandidata - a toj temi je posvetio i jedan od redakcijskih komentara pod naslovom "Balkanska odiseja".

Uz ocijenu da zahtjev za prijem u EU nudi Srbiji nadu da će prevazići svoju "mračnu" skoriju prošlost, Timesov komentator smatra i da podnošenje zahtjeva označava "postepeno ali važno" izvlačenje zemlje iz mračne prošlosti, ubistva Zorana Đinđića 2003.

Podrška u Srbiji za ulazak zemlje u EU je i opravdanje Đinđićeve vizije, a ako zemlja bude ispunila obaveze koje donosi učlanjenje, onda će promjena biti više nego simbolična, ističe Timesov uvodničar.

Times dalje upozorava da su simboli važni, i kaže da će učlanjenje Srbije u EU biti znak da se oslobodila malignog uticaja Miloševićevog iredentističkog, ksenofobičnog puta ka Velikoj Srbiji obilježenog ubistvima i zločinačkim poduhvatima koji su raskomadali Bosnu i napali Kosovo - i opisuje Miloševićev režim kao nešto najsličnije nacional-socijalizmu što je viđeno u Evropi od 1945.

Times dalje opisuje prijem Borisa Tadića u utorak u Stockholmu kao oprezan jer će prelazak na članstvo u EU staviti pred Srbiju brojne zahtjeve, parafrazirajući riječi švedskog premijera Fredrika Reinfeldta.

Srbija će morati da ubrza reforme ekonomskog i pravnog sistema i Ustava da bi se kvalifikovala za članicu EU, što će trajati godinama - dok najvažnija stvar koju će vlada morati uradi ne uživa masovnu podršku naroda, a to je izručenje Ratka Mladića pravdi, ističe Timesov uvodničar.

Podsjećajući na pohvale Srbiji zbog hapšenja Radovana Karadžića prošle godine, Times smatra da je "neshvatljivo" da je Mladićevo boravište danas tajna za sve u srpskoj državi.

Nijedna zemlja ne može da se približi evropskom shvatanju pravde i vladavine prava dok pruža utočište čovjeku kao što je Ratko Mladić - koji je u Srebrenici 1995. "besomučno lagao" UN i svoje prestravljene zarobljenike.

Zato je razumljiva sumnjičavost nekih zemalja EU prije svega Holandije, završava svoju analizu Times-ov uvodničar - i ističe da od članstva Srbije u EU korist treba da imaju i Srbija i EU, pod uslovom da nova članica usvoji principe Unije.

Kao povijesni presedan takvog udruživanja, Times navodi osnivanje Savezne Republike Njemačke 1949. koja se tada svrstala uz liberalni Zapad a pet godina kasnije je pozvana u NATO-a da pri tom njena "varvarska skorija prošlost" nije bila zaboravljena već je bila prevaziđena i činjenično i u institucionalnom obliku.

Na drukčiji način ali na istom principu, članstvo u EU nije samo nagrada već znači i cementiranje mladih demokratija u jednu zajednicu zemalja, a Srbija bez Miloševića nije divlja zver, i njen čas će na kraju ipak kucnuti, zaključuje Timesov uvodničar svoju analizu, prenosi BBC.