Nakon napada u Banjskoj
19

Osmani najavila sankcije za Srpsku listu, tvrdi da je Radoičića angažovao Beograd

A. Ku.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani najavlila je da će biti donesene institucionalne odluke protiv Srpske liste nakon što je saopćeno da je Milan Radoičić predvodio grupu koja je izvršila napad, koji je okarakterizran kao teroristički, u Banjskoj na sjeveru Kosova.
Osmani je u intervjuu za RTK rekla da je Radoičića angažovao Beograd sa namjerom da destabilizuje Kosovo i čitav region.

"Prošlo je dosta vremena otkako sam na Kosovu i van njega govorila o opasnosti koju predstavljaju ove grupe, koje već dugo obučava srpska vojska. Uglavnom se radi o strukturama paravojne prirode, koje su teško naoružane vojnim sredstvima, spremne za borbu u vojnom stilu i već duže vrijeme ilegalno dovoze oružje na sjever Kosova, što je kulminiralo napadom od prije nekoliko dana", naglasila je Osmani, izrazivši duboku zahvalnost za izuzetan rad Kosovske policije na zaštiti suvereniteta i dostojanstva države.

Naglasila je da Kosovo treba da pripremi zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, i istakla da Sporazum o normalizaciji odnosa, koji su Kosovo i Srbija postigle ranije ove godine, nije u potpunosti prihvatljiv za Kosovo, već je međunarodna obaveza.

Osmani je istakla da i dalje postoje nedoumice o tome kako se neki njegovi dijelovi mogu primijeniti u praksi.

"Treba da sjednemo sa SAD-om, da pripremimo naš nacrt, nacrt Republike Kosovo. U početku samo sa SAD, mislim da je ovo rješenje, da sjednemo sa našim partnerima u SAD-u, da američkom državnom sekretaru predstavimo naš nacrt, koji je u skladu sa Ustavom Kosova", rekla je Osmani za RTK.