Srbijansko tužiteljstvo
0

Oslobođenje Orića neće pridonijeti pomirenju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Odluka Žalbenog vijeća Haškog tribunala (ICTY) da oslobodi zapovjednika bošnjačkih snaga u Srebrenici Nasera Orića "neće pridonijeti pomirenju u regiji, već samo može poduprijeti one snage koje insistiraju na terminu selektivna pravda", izjavio je u četvrtak glasnogovornik srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić, a slično je stajalište u priopćenju iznio i srbijanski Savjet za suradnju s ICTY.

Vekarić je rekao kako ne želi ulaziti u činjenično stanje koje je utvrđivao sud u procesu protiv Orića, ali je "nesumnjivo utvrđeno da su nad Srbima u tom gradu počinjeni strahoviti zločini" i za te " zločine netko mora odgovarati".

Sve srbijanske stranke oštro su kritizirale oslobađajuću presudu Oriću ocjenjujući je skandaloznom, a Dragan Marković Palma, predsjednik Jedinstvene Srbije (JS) koja je dio vladajuće većine u Srbiji u koaliciji s "Listom za proeuropsku Srbiju", ponovio je da je i poslije oslobađajuće presude Ramushu Haradinaju smatrao "da bi Tužiteljstvo za ratne zločine u Srbiji trebalo zamrznuti rad dok se ne ispita sramna presuda Haškog tribunala" i istaknuo kako ostaje pri tom stajalištu.

Tadićeva Demokratska stranka i G 17 Plus, reagirajući na tu Markovićevu izjavu, ustvrdile su da "srbijansko tužiteljstvo obavlja veoma važan posao i jako dobro radi".

Odluka Žalbenog vijeća ICTY da oslobodi Nasera Orića u skladu je s činjenicama iznesenim tijekom kaznenog postupka, smatra predsjednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić.

"Ono što je tijekom kaznenog postupka protiv Orića izneseno nije ukazivalo da je on znao za zločine koji su počinjeni nad Srbima i da je odgovoran za nesprječavanje (zločina)", rekla je Kandić.

Prema njezinim riječima, optužnica je glavni problem u slučaju Orića i zbog toga se može uputiti velika kritika na račun Tužiteljstva Haškog tribunala, jer nije istraživalo odgovornost za počinjene zločine nad Srbima, već je Orića optužilo za nesprječavanje zločina.

Haški tribunal je u četvrtak pravomoćno oslobodio ratnog zapovjednika bošnjačkih snaga u Srebrenici Nasera Orića krivnje za zločine nad Srbima u tom gradu 1992-93.

Žalbeno vijeće ICTY time je preinačilo prvostupanjsku presudu, izrečenu u ljeto 2006., kojom je Orić bio proglašen krivim što nije spriječio zločine nad Srbima i osuđen na dvije godine zatvora.