Optužbe za krađu jajnih ćelija
0

Oslobođen Asim Kurjak i njegov liječnički tim

FENA
Foto: Dnevnik.hr
Foto: Dnevnik.hr
Ginekolog Asim Kurjak, njegova supruga i dvoje kolega liječnika nepravomoćno su danas na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu oslobođeni optužbe da su pacijenticama nedozvoljeno presađivali jajne ćelije.

Bivšeg predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo zagrebačke Opće bolnice Sveti Duh, njegovu suprugu Biserku Funduk Kurjak te liječnike Sanju Kupešić i Ernesta Suchaneka sutkinja Sanda Bramberger Ostojić oslobodila je svih optužbi, uz obrazloženje da, osim indicija, nije bilo nedvojbenih dokaza da su počinili kazneno djelo nedopuštenog presađivanje dijelova ljudskog tijela. Za oslobađajuću presudu ključan je bio i nalaz vještaka.

Tužiteljstvo je za optužene tražilo zatvorske kazne od dvije do četiri godine i osam mjeseci zatvora, optužujući ih da su od 2000. do 2002. u poliklinikama u Zagrebu i Crikvenici u vlasništvu supružnika Kurjak nad pet pacijentica koje su se liječile od neplodnosti primijenili metodu izvantjelesne oplodnje jajnim stanicama drugih žena koje za to nisu znale. Na taj je način, tvrdi tužiteljstvo, jedna pacijentica zatrudnjela i rodila dijete, dok je kod druge trudnoća završila spontanim pobačajem.

Nitko od optuženih nije se pojavio na izricanju presude.

Samo suđenje, koje je započelo u listopadu 2007., bilo je zatvoreno za javnost zbog zaštite pacijentica.

Asim Kurjak je krajem 2007. nepravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora jer je krivotvorio medicinsku dokumentaciju, odnosno zataškavao pogrešku liječnika bolnice Sveti Duh u slučaju smrti rodilje Dragice Ivankić i njezine bebe u bolnici. No, zbog zastare u siječnju prošle godine osuđujuća presuda nije imala nikakvog utjecaja na 67-godišnjeg Kurjaka i njegovu kaznenu odgovornost.

Na profesionalnom planu Kurjak je osumnjičen za plagiranje naučnih tekstova.