Godišnje zasjedanje
0

OSCE značajno doprinio konsolidaciji regiona

FENA
Šef delegacije Albanije na 20-tom godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OSCE) Aldo Bumči podvukao je danas značajnu ulogu koju je OSCE imao u transformaciji regiona Zapadnog Balkana.

Na završnoj plenarnoj sjednici on je, za osvrt na situaciju u regionu, iskoristio činjenicu da se ta sjednica održava u Beogradu, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima Zapadni Balkan proteklih godina prošao je kroz period dramatičnih transformacija.

"Sad su zemlje regiona članice NATO-a, neke članice EU, a neke kucaju na vrata Unije. Profitirali smo od vizne liberalizacije. Postoji „balkanski Šengen“, jer srpski i albanski građani mogu bez viza da putuju u Srbiju i Albaniju", ukazao je on. Dodao je da se velika transformacija ne bi dogodila bez NATO-a, EU, posebno OSCE-a.

"OSCE je dao značajan doprinos demokratskoj konsolidaciji regiona. Ta organizacija sa svim njenim instrumentima i tijelima igrala je važnu ulogu u toj transformaciji", istakao je Bumči.

Šef američke delegacije Bendžamin Kardin istakao je da su SAD spoznale važne napore koje preduzima predsjednik Srbije Boris Tadić da bi pomogao da se riješe problemi u regionu.

Kardin se osvrnuo na nedavnu posjetu srbijanskog predsjednika Tadića Sarajevu. On je odao priznanje Srbiji zbog izručenja haškog optuženika Ratka Mladića međunarodnom tribunalu.

Govornici na plenarnoj sjednici, među kojima zastupnici iz Njemačke i SAD, posebno su izrazili zahvalnost Srbiji za odličnu organizaciju i gostoprimstvo.