Kosovo
0

OSCE: Poštovanje etike preduslov za nezavisnost medija

FENA
Poštovanje novinarske etike i pravilnika štampe preduslovi su za nezavisnost medija i profesionalni razvoj, zaključili su učesnici Regionalne konferencije o samoregulaciji medija, koju je organizirala Misija OSCE-a na Kosovu.

Konferencija, organizirana za predstavnike vijeća za štampu, institucije medija, udruženja novinara i akademija završena je danas u Prištini.

Predstavnici ovih institucija i organizacija na Kosovu, kao i sudionici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Slovenije i Velike Britanije razgovarali su o osiguravanju finansijske nezavisnosti samoregulatornih tijela i usvojili deklaraciju o saradnji kako bi zaštitili medije od cenzure, navodi se u saopćenju OSCE-a.

"Samoregulacija pojačava odgovornost štampanih medija i pomaže zaštiti slobode izražavanja kao osnovnog demokratskog standarda i slobode", rekao je zamjenik šefa misije OSCE-a na Kosovu Edward Joseph.

"Ukoliko se mediji ne reguliraju sami, možda će to uraditi neko drugi umjesto njih, a ukoliko niko ne regulira medije onda postoji šansa da se kredibilitet izgubi", dodao je, prenio je Tanjug.

Koncept samoregulacije za štampane medije je nov u regiji.

Vijeće za štampu na Kosovu, koje je osnovano 2005. uz podršku Misije OSCE-a, sada uključuje većinu štampanih medija na Kosovu kao i nekoliko internetskih medija, i radi na osiguravanju poštovanja pravilnika za štampu, dodaje se u saopćenju.