Projekat OSCE-a
37

Osam miliona eura za unaprjeđenje policijsko-obavještajnog rada

Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
U Sarajevu je danas održana konferencija povodom pokretanja projekta unapređenja policijsko obavještajnog rada u suzbijanju ozbiljnih sigurnosnih prijetnji i teških krivičnih djela (ILP projekat).

Ovaj značajan projekat vrijedan osam miliona eura je pokrenula misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini uz finansijsku podršku Norveške, Njemačke, Turske, Lihtenštajna, Austrije i Luksemburga. Realizacija ovog projekta dolazi u trenutku kada se Bosna i Hercegovina suočava sa mnogim organiziranim prijetnjama po sigurnost uključujući i hibridne prijetnje poput nedavnog cyber napada na Parlamentarnu skupštinu BiH.

Realizacija projekta omogućit će da 16 agencija za provođenje zakona u BiH raspolaže dovoljnim kapacitetima potrebnim za suočavanje sa sigurnosnim prijetnjama. V.d. šefa misije OSCA-a u BiH Susan E. Penksa je saopćila da će projektom biti obuhvaćena podrška u cilju jačanja krivično obavještajne analitike kroz unaprjeđenje IT sistema, hardvera i softvera. Rezultati bi trebali doprinijeti jačanju uloge Bosne i Hercegovine u očuvanju regionalne sigurnosti, te približiti zemlju EU integracijama.

Prisutnima se obratio i ambasador kraljevine Norveške u BiH Olav Reinertsen koji je izrazio zadovoljstvo da njegova država može učestvovati i podržati ovaj projekat. Dodao je da ovim projektom Norveška i BiH ulaze u novo područje saradnje, te da će ovim projektom policijske agencije u BiH dobiti nove alate za međusobnu ali i međunarodnu kooperaciju. "Kriminal ne poznaje granice, kako međunarodne tako i one etničke", poručio je Reinertsen.

Ispred Ministarstva sigurnosti BiH obratio se pomoćnik ministra Samir Rizvo te istakao kako Ministarstvo snažno podržava svako jačanje saradnje policijskih tijela u BiH koje se temelji na obavještajnom radu. Dodao je fukcionisanje i saradnja na temelju obavještajnog rada oproban recept u svim demokratskim državama, te da Bosna i Hercegovina treba da slijedi taj put. Zahvalio se OSCE-u ali i zemljama donatorima na podršci kojoj pružaju jačanju policijskih tijela u BiH te istakao da će ovakav model rada analizirati obavještajne informacije o raznim kriminalnim grupama ali i "nečasnim policajcima" koji djeluju iznutra.

Projekat će trajati pet godina i za krajnji cilj će imati modernizovanu i integrisanu policiju, mnogo pripremljeniju za borbu sa izazovima i opasnostima koje donosi budućnost.