Beograd
0

Osam hiljada građana na skupu protiv nasilja

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
U velikoj "Šetnji protiv nasilja" u Beogradu organizovanoj povodom smrti francuskog državljanina Brisa Tatona učestvovalo je oko osam hiljada ljudi.

Povorka se od platoa ispred Filozofskog fakulteta uputila preko Trga Republike do Obilićevog vijenca, mjesta na kome je mladi Francuz nastradao, a zatim je krenula do Ambasade Francuske, gdje su učesnici donijeli knjigu žalosti u koju su građani mogli da se upišu ranije ispred Filozofskog fakulteta.

Učesnici povorke potom su otišli do Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, gdje su polagali cvijeće i palili svijeće u znak sjećanja na preminulog Tatona.

Pred početak šetnje, predstavnici Koalicije mladih pročitali su proglas u kojem su poručili državnim organima da ne smiju da stanu na pola puta i da ne smije biti dozvoljeno tolerisanje nasilja.

U proglasu je istaknuto da stranačke, lične i druge razlike ne smiju biti izgovor za pasivnost i pozvali državne organe na "brzo hapšenje, brzo suđenje za počinioce krivičnih djela kojima se krši pravo na život, tjelesni integritet i jednakost ljudi".

Na čelu povorke bio je istaknut transparent sa natpisom "Stop nasilju", a u povorci su, između ostalih , bili i ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac, ministar prosvjete Žarko Obradović i ministar za dijasporu Srđan Srećković, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, te predstavnici vodeći političkih stranaka, ličnosti iz javnog života, kao i predstavnici raznih konfesija.

"Šetnju protiv nasilja" organizovala je Koalicija mladih protiv nasilja.

Doktor Hitne pomoći Nada Macura rekla je da je jedan muškarac isjekao vene pred početak šetnje, oko 17.00 časova, u blizini platoa kod Filozofskog fakulteta.

"Mladić je u svjesnom stanju prebačen u bolnicu na Banjicu", rekla je Macura.

Fracuski državljanin Bris Taton, koga je 17. septembra pretukla grupa huligana na Obilićevom vijencu u centru Beograda, umro je u utorak, 29. septembra, na Klinici za kardiovaskularne bolesti beogradskog Kliničkog centra, jer je zbog teškog moždanog oštećenja nastupilo popuštanje vitalnih funkcija.

Mladić je pretučen neposredno pred početak fudbalske utakmice Partizan-Tuluz u bašti kafića "Irish pub" u centru Beograda.

Smrt Brisa Tatona naišla je na najoštriju osudu javnosti Srbije.