Trasa parade ista kao prošla godine
0

Organizatori: Srbija spremna dočekuje Paradu ponosa

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Trasa druge Parade ponosa 2. oktobra u Beogradu bit će ista kao i prošle godine, saopštili su organizatori te parade.

Predviđeno je da se učesnici okupe u parku Manjež, odakle će krenuti u šetnju Nemanjinom ulicom, kroz Ulicu kneza Miloša do Masarikove, piše B92.

Ulazak u park Manjež učesnika Parade ponosa predviđen je između 10 i 11 sati, nakon čega će svi ulazi biti zatvoreni iz sigurnosnih razloga.

Od 11 sati do podneva predviđen je govor predstavnika međunarodnih institucija, a prema riječima organizatora očekuje se prisustvo poslanika evropskog parlamenta Jelka Kacina, predstavnika OEBS-a i Evropske komisije.

Šetnja će, kako je precizirano na konferenciji za novinare, biti organizirana od 12 do 13 sati kroz Nemanjinu, Kneza Miloša, Masarikovu, a potom će se učesnici vratiti u park Manjež gde će biti organiziran muzički program.

Među učesnicima sa domaće političke scene očekuje se prisustvo predsjednika nekoliko političkih stranaka i Ministarstva za ljudska i manjinska prava, ali organizatori nisu htjeli da preciziraju njihova imena.

Predstavnik organizacije Parada ponosa Beograd Goran Miletić izjavio je da je od institucija i političara Parada dobila verbalnu podršku i da ni u jednom trenutku, na zvaničnim sastancima, nije bilo poziva da se ona ne održi.

Miletić je na konferenciji za novinare u Medija centru rekao da ove godine država jeste spremnija za Paradu ponosa, na osnovu prošlogodišnjeg iskustva i ocijenio da će bezbjednost učesnika na ovogodišnjem "prideu" biti na višem nivou nego prošle godine.

On je kazao da su policija i tužilaštvo spremni da istraže sve prjetnje, "čak i na internetu" i da postoje saznanja o javnim skupovima koje su različite organizacije prijavile za 1. i 2. oktobar, što je "uvijeno u masku vjerskih skupova, šetnji, ali iza kojih se može kriti nešto što može biti prjetnja po sigurnost".