Hag
0

Đorđeviću 27 godina zatvora za ratne zločine na Kosovu

FENA
Vlastimir Đorđević
Vlastimir Đorđević
Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u srijedu je u Den Haagu osudio na 27 godina zatvora penzionisanom srbijanskog policijskog generala Vlastimira Đorđevića zbog ratnih zločina nad kosovskim Albancima počinjenih 1999. godine.

Sud je utvrdio da je sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu predvođenom bivšim predsjednikom SR Jugoslavije Slobodanom Miloševićem cilj kojeg je bio progon 800.000 Albanaca s Kosova.

"Sudjelovanje optuženog u udruženom zločinačkom poduhvatu bilo je ključno za uspjeh tog poduhvata", ocijenilo je u presudi sudsko vijeće.

Đorđević je u prvoj polovini 1999. kada su zločini počinjeni obnašao dužnost načelnika Sektora javne sigurnosti MUP-a Srbije i pomoćnika ministra unutrašnjih poslova.

Proglašen je krivim za više masovnih ubistava, odnosno za ubistva "najmanje 724 kosovska Albanca" poput strijeljanja 19 žena i djece u Podujevu od kojih njih 14 nije preživjelo, ubistva i spaljivanja više od stotinu muškaraca u Maloj Kruši, masakra 45 žena, djece i staraca u Đakovici i Suvoj Reci, ubistva stotina muškaraca u nekoliko mjesta na Kosovu te za prikrivanje zločina, odnosno za premještanje stotina tijela ubijenih albanskih civila u masovne grobnice na nekoliko mjesta u Srbiji - kod Batajnice, Petrova Sela i kod jezera Perućac, saopćeno je iz ICTY-a

Đorđević je osmi srpski dužnosnik kojem se sudilo za zločine na Kosovu i šesti koji je osuđen.

Suđenje je započelo prije dvije godine, a tužilaštvo je za njega tražilo od 35 godina do doživotnog zatvora. Đorđević je uhapšen 2007. u Crnoj Gori gdje se skrivao.