{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Orban: Postoji šansa za integraciju Balkana u EU, migracija ne donosi korist

F
20.2.2018. u 09:50
0
29
Orban: Postoji šansa za integraciju Balkana u EU, migracija ne donosi korist
0
Orban: Postoji šansa za integraciju Balkana u EU, migracija ne donosi korist
Foto: EPA-EFE
Postoji šansa za integraciju Balkana u Evropu. Mnogo je zemalja između Bugarske i Mađarske koje žele da se pridruže EU izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u ponedjeljak u Sofiji na zajedničkoj konferenciji za novinare sa bugarskim premijerom Bojom Borisovom.
Obraćajući se novinarima u vladinoj rezidenciji Bojana, Orban je izjavio da se bugarsko predsjedavanje Vijećem EU odvija dobro, dodajući da "pola Evrope dolazi ovdje, pokazujući značaj bitne uloge koju Bugarska igra u evropskoj politici".

Čelnik mađarske vlade opisao je kao sjajnu odluku da se u maju u Sofiji održi samit na kome će se raspravljati o budućnosti Balkana u EU.

"To će biti odlučujući kongres jer se mora dati konačno mišljenje o pristupu Srbije i Crne Gore EU, kao i o rokovima za ostvarenje toga. Nije dovoljno da EU jednostavno prihvati Balkan, on mora biti integriran u blok svojom infrastrukturom. To bi donijelo koristi za obje zemlje", kazao je Orban, poželjevši Borisovu uspjeh tokom predsjedavanja tim sastankom.

Kako je kazao Orban, Bugarska zaslužuje da bude dio Schengenske zone.

"Novi prijedlog po pitanju migracije u EU je podnijet, ali on nije dobar za nas u trenutnoj formi. Obavezna relokacija migranata u središtu je prijedloga, dok mađarski ustav dopušta samo mađarskom narodu da odluči ko će živjeti u njegovoj zemlji", izjavio je Orban, dodajući da uvođenje obaveznih izbjegličkih kvota stimulira migraciju.

"Neki vjeruju da migracija donosi koristi, ali mi ne - ona je opasna i to je razlog zašto pripremamo vlastiti prijedlog u čijem središtu će biti zaštita granica EU, a ne relokacija", kazao je Orban.

Prema njegovim riječima Bugarska zaslužuje da joj se oda priznanje zbog zaštite vanjskih granica EU, što znači da također štiti i Mađarsku.

"Granice mogu štititi samo odlučni čelnici koji, ukoliko bude potrebe za tim, mogu poduzeti odlučne akcije na provođenju zaštite granica. Postoji potreba da EU provede svoj zadatak zaštite granica, i ukoliko to ne učini, trebala bi se smatrati odgovornom, a Schegenske granice bi se pomjerale prema unutrašnjosti kontinenta", izjavio je mađarski premijer.

Borisov je kazao da sporazum s Turskom donosi koristi svima. Bugarska je ispunila sve kriterije za pristup Schengenskoj zoni i mora štititi svoje granice u skladu s tim. Naglasio je da EU mora biti zaštićena i da migranti mogu ući u nju samo na graničnim prelazima i s valjanim dokumentima.

"Trebalo bi uvesti sigurnosne kontrole u blizini mjesta sukoba kako bi se ljudi mogli vratiti u svoje matične zemlje kada se sukobi okončaju. Kada se ispune ti uslovi, možemo govoriti o obaveznoj relokaciji. Garantiranje zaštite granica, postizanje sporazuma sa susjednim zemljama i onima u kojima se vode sukobi, gdje migranti žive, moglo bi stvoriti temelje za raspravu i nalaženje obostranog kompromisa", izjavio je Borisov, prenosi bugarska novinska agencija BTA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: