Jurica trošio državni novac
0

Optužnica protiv bivšeg ambasadora pri UN

SRNA
Hrvatska Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala /USKOK/ podigla je optužnicu protiv bivšeg ambasadora Hrvatske pri UN Nevena Jurice koja ga tereti da je 2007. i 2008. godine u privatne svrhe potrožio najmanje 677.000 kuna /92.614 evra/ državnog novca.

Jurica je optužen da je u Njujorku u tom periodu nemilosrdno trošio novac namijenjen diplomatskoj misiji za lične potrebe tako što ga je koristio za plaćanje privatnih računa, podizanje gotovine na bankomatima, kupovinu odjeće bez opravdanog razloga.

Radi prikrivanja trošenja novca za privatne potrebe, Jurica je u obrascima za obračun troškova reprezentacije navodio neistinite podatke o razlozima utroška novca, koje nije opravdao originalnim računima i takvu dokumentaciju je dostavljao Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija.

USKOK je optužnicu je podiga pred Županijskim sudom u Zagrebu zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

Neven Jurica je u aprilu zatražio da bude razriješen dužnosti zbog zdravstvenih razloga.

Za Juricu su hrvatski mediji ranije tvrdili i da je nakon odlaska iz Ambasade Hrvatske u Australiji ostavio dugove, odnosno da je budžetski novac navodno i tada trošio na poklone, noćenja, ručkove i večere raznih delegacija.